Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti životinja
  • 26.10.2023. 18:00

Bolest plavog jezika pojavila se u još dvije države - ugrožen izvoz goveda i ovaca?

Cjepiva postoje, ali ne i za serotip 3 virusa koji je izazvao infekciju. Traži se brza reakcija

Foto: Depositphotos/pedro2009
  • 1.233
  • 147
  • 1

Zarazna bolest plavog jezika se širi među stokom u Europi. Ministri poljoprivrede Nizozemske, Njemačke i Belgije pozvali su farmaceutske tvrtke da brzo razviju novo cjepivo usred tekuće epidemije za koju se strahuje da će pogoditi izvoz ovaca i goveda, objavljuje Euractiv.

Bolest pogađa goveda i ovce, ali i koze, lame i alpake. Prenose je mušice. U Nizozemskoj je do 25. listopada zabilježeno 3.158 slučajeva zaraze. Novi slučajevi su otkriveni u pograničnim područjima Belgije i Njemačke, u blizini nizozemskih regija gdje je bolest prijavljena.

Strah zbog mogućeg ograničenja izvoza

Epidemija ima razoran efekt na životinje i uzgajivače, rekao je vršitelj dužnosti nizozemskog ministra Piet Adema novinarima na kraju sastanka ministara poljoprivrede EU u Luksemburgu. Dodao je da će sanitarne restrikcije vjerojatno utjecati na stočni fond u zemlji izvoza.

"Poljoprivrednici ne mogu ništa učiniti - nemaju šansu protiv ovoga", izjavio je. 

Simptomi po kojima se prepoznaje bolest je da zaražene životinje imaju povišenu temperaturu, jezik im natekne i dobiva plavkastu boju. Posebno je opasno i smrtonosno za ovce. Ne prenosi se na ljude.

Nizozemska i pogođene regije u Belgiji i Njemačkoj su izgubile status "oslobođene od bolesti", što može imati velike posljedice za prodaju i izvoz životinja i proizvoda od njih. Belgijski ministar David Clarinval pozvao je Komisiju i zemlje članice da pokažu veću fleksibilnost koja bi omogućila pogođenim regijama da nastave izvoz pod određenim uvjetima.

Nema cjepiva za ovaj tip virusa

I pored toga što postoje cjepiva za ovu bolest, to nije slučaj sa serotipom 3 virusa koji je otkriven kao uzročnik. Trojica ministara su stoga pozvali farmaceutsku industriju da brzo razvije inokulacije za ovaj specifičan tip.

Bolest plavog jezika se širi Nizozemskom - još uvijek se ne zna odakle je virus došao

Očekuje se smirivanje, jer će prenošenje putem insekata biti zanemarivo tijekom zimskih mjeseci. Zbog toga se ministri nadaju da će namjensko cjepivo biti dostupno do ponovnog rasta temperature u proljeće.

Njemački ministar poljoprivrede Cem Özdemir sugerirao je da bi EU trebala uzeti stvari u svoje ruke. Izjavio je da blisko surađuju sa susjedima kako bi udružili snage za razvoj cjepiva, ali nije precizirao odakle bi potjecala sredstva za tu namjenu.

EU osigurava sredstva za istraživanja vezana za zdravlje životinja kroz svoj program podrške istraživanju Horizon Europe, ali i kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EAFR), koji je takozvani drugi stup Zajedničke poljoprivredne politike.


Tagovi

Zarazna bolest Plavi jezik Bolest plavog jezika Bolest ovaca Bolest goveda Piet Adema Simptomi Mušice Cjepivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.