Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AZTN
  • 17.01.2024. 12:00
  • Vukovarsko-srijemska, Vinkovci

BOSO kažnjen s 20 tisuća eura zbog nepoštenih trgovačkih praksi

Zbog povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izrekla je novu kaznu.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
  • 677
  • 64
  • 0

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) kaznila je trgovca BOSO d.o.o. iz Vinkovaca s 20 tisuća eura zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP)

Kako navode, pokrenuli su upravni postupak po službenoj dužnosti, a radi utvrđivanja je li iskorištavanjem značajne pregovaračke snage nametao nepoštenu trgovačku praksu jednom od svojih dobavljača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

"Nakon provedenog upravnog postupka utvrdili smo da je BOSO iskoristio značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštene trgovačke prakse u smislu ZNTP-a svom dobavljaču", navodi se u objavi. 

Utvrđeno je da je u razdoblju od 8. kolovoza 2020. do 26. studenoga 2020. izvršavao plaćanja navedenom dobavljaču u rokovima duljim od 60 dana od dana primitka poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda koji je predmet isporuke, odnosno duljem od 30 dana od dana primitka svježeg proizvoda koji je predmet isporuke.

"Izrečenu zrečenu novčanu kaznu u iznosu od 20 tisuća eura utvrdili smo uzimajući u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljača, kao i više olakotnih okolnosti", navode iz AZTN-a. Također, smatraju da je s kaznom ostvaren cilj njezina izricanja u smislu odvraćanja od povreda ZNTP-a, ne samo u odnosu na BOSU, već i u odnosu na ostale adresate koji podliježu navedenom Zakonu. 

Plodine kažnjene s 15.000 eura zbog nepoštenih trgovačkih praksi

Nedavno su s 15 tisuća eura iz istog razloga kažnjene i Plodine. Ovaj trgovački lanac u razdoblju od 29. ožujka 2018. do 8. siječnja 2019. izvršavao je plaćanja dobavljaču svježeg mesa - junećih polovica u rokovima duljim od Zakonom propisanih 30 dana.


Tagovi

AZTN BOSO Kazna Povrede zakona Rokovi plaćanja Dobavljači


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled