Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 29.11.2017. 18:00

Brži internet za 18 milijuna stanovnika u selima?

Svega 40% seoskih kućanstava u EU ima dobar pristup internetu. Europska komisija želi to promijeniti.

Foto: geralt / Pixabay
  • 347
  • 38
  • 0

Europska komisija je pokrenula projekt "The European Broadband Competence Offices Network", koji će se baviti unapređivanjem internet veze u ruralnim područjima. Naime, pet točaka plana ima za cilj popraviti situaciju u ovom segmentu, jer svega 40% seoskih kućanstava ima dobar pristup internetu.

"Svi stanovnici Europske unije trebali bi imati korist od interneta brzog protoka. To ipak u ruralnim područjima nije slučaj, jer su manje privlačna investitorima. Zbog toga ćemo u ovoj sferi podržati 18 milijuna stanovnika sela do 2020. godine", stoji u zajedničkom priopćenju.

Pet točaka za razvoj interneta na selu

Alati koji će biti spremni sredinom sljedeće godine ubrzat će ovaj proces i olakšati investicije. Ideja je da sela ostanu održiva i snažna, kao i da se smanji pritisak s gradova. Paket je zasnovan na pet točaka, od čega je prva bila pokretanje samog projekta (BCOs). Na osnovu njega će se prikupljati podaci i povezivati svi činitelji važni za ovu temu.

Druga točka je raspoređivanje misija, koje će činiti stručnjaci iz Komisije, po državama i regijama koje imaju slab internet. Pružat će se tehnička podrška i utvrđivati financijski i administrativni problemi, do lipnja 2018. godine.

Istovremeno će se definirati i zajednička metodologija, do travnja sljedeće godine. Ona će se koristiti za planiranje, izvještavanje i praćenje investicija. Do istog termina će se ova tema postaviti i kao prioritetna u okviru investicijskih fondova.

Ožujak 2018. godine će donijeti vodič, koji će pomoći lokalnim samoupravama u ovom zadatku.

Foto: geralt / Pixabay


Izvori

AgPress


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.