Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pučke izreke
  • 14.08.2023. 13:30

Bura (oluja) o Gospojini - zima puna snijega

Brojne pučke izreke vezuju se uz jedan od najvećih katoličkih blagdana, Veliku Gospu.

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
  • 1.053
  • 83
  • 0

Velika Gospa (15. kolovoza) - velika repa; Mala Gospa (8. rujna) - mala repa. Do Gospojine (Velike Gospe, Velike Maše) s prahom, a od Gospojine s kalom. Bura (oluja) o Gospojini – zima puna snijega.

Dio je to pučkh izreka o vremenu (i poljoprivrednim kulturama) koje je u istoimenoj knjizi prikupio Ante Čelan Gaganić. 

Ovaj katolički blagdan ujedno kod nas predstavlja svojevrstan početak kraja (pravog) ljeta odnosno već nakon sredine mjeseca počine spremanje za jesen i zimu. Prije svega, sprema se zimnica, kuha rajčica, peku pekmezi pa su tako naši stari za Veliku Gospu govorili da je jesenski svetac, a Mala Gospa - crna zima.

Pučke izreke kažu i da lijepo Rokovo (16. kolovoza) znači lijepo vino dok sveti Bare (Bartol, 24. 8.) potira solare. Tada, objašnjava se, počinju kiše, a time završava sakupljanje soli u morskim solanama ili kako govori još jedna izreka: So je bilo zlato. 

S obzirom da u rujnu počinje berba grožđa, znali su i naši preci da "Kakav je vinograd, taki je i podrum." Ujedno i "Žeže li kolovoz, žeći će i vino."

Na sam blagdan Velike Gospe postojao je nekoć i blagoslov trava i cvijeća. Portal vjeraidjela pojašnjava da je njegovo značenje višestruko: S jedne strane, apostoli, prema predaji ili barem pobožnom pričanju, u Marijinu su grobu umjesto njezina tijela našli cvijeće (odatle se ona i naziva “Ljiljan bijeli”, “Ruža bez trnja” i sl.), a s druge je povezan s tradicijom hodočašćenja u marijanska svetišta, kada vjernici danima spavaju u prirodi, na sjenicima i slično. 

Navode i da je vezan uz vrijeme dozrijevanja plodova i kosidbu, odnosno blagoslovom trava zaziva se Božja zaštita nad stokom, a cvijeća nad ljudima, kako bi Gospodin odagnao svako zlo i bolest, zaštitio ih od uboda zmija i drugih pošasti. 

Ovaj običaj zadržan je u nekim europskim državama i dan danas. 

Štovanje Blažene Djevice Marije duboko je ukorijenjeno u hrvatsku tradiciju. Nazivali su ju fidelissima advocata Croatiae (najvjernija odvjetnica Hrvata) te dakako "kraljica Hrvata" čime joj se i danas iskazuje zahvalnost. 


Tagovi

Velika Gospa Blagoslov trava i cvijeća Pučke izreke Katolički blagdan Djevica Marija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).