Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene na burzama
  • 07.07.2023. 18:00

Burze bilježe pad cijena žitarica i uljarica

Hoće li Rusija potpisati produženje crnomorskog ugovora? Kako oborine djeluju na cijene? Zašto je Brazil povećao izvoz soje?

Foto: Depositphoto/artiemedvedev
  • 2.138
  • 115
  • 0

Kraj tjedna donio je blagi pad cijena za većinu žitarica i uljarica nakon skoka u srijedu. Vlada neizvjesnost je oko žitnog koridora. Rusi su priopćili da još nisu donijeli konačnu odluku, a UN se obvezao da će ugovor biti produžen 17. srpnja.

Kiša ruši cijene

Cijene padaju s obje strane Atlantika. Na pariškom Matif-u cijena pšenice za rujanske ugovore je u petak u 14 h iznosila 230,75 eura/t. Na čikaškom CboT-u je trebalo izdvojiti 218,32 eura. Blagi pad je posljedica boljih očekivanja za žetvu, posebno u Francuskoj. Suho vrijeme smanjuje očekivanja žetve u Njemačkoj i Poljskoj. Poboljšana su očekivanja za rusku žetvu, ali i za američku. Povećana je prognoza izvoza iz Rusije na 45,7 milijuna tona.

Na Matif-u pad je pratio i ostale kulture. Cijena kukuruza je 226,75 eura/t, a blagi pad bilježi i uljana repica koja je koštala 438,25 eura/t. Cijene kukuruza su doživjele povećanje na CboT-u za 3,69 posto u odnosu na početnu. Tona u lipanjskom roku je koštala 204,90 eura. Nakon što je u ponedjeljak dostigla vrhunac pala je cijena soje na 514,84 eura/t. U SAD-u je pala kiša u području uzgoja soje i smanjila zabrinutost oko predstojećeg uroda. Istovremeno je Brazil povećao tempo izvoza, jer oslobađa skladišta za novu žetvu kukuruza. Ovomjesečni izvoz soje bi mogao biti 9,44 milijuna tona.

Ukrajina gradi 12 terminala na Dunavu kako bi osigurala izvoz neovisno o crnomorskih lukama. Za produženje ugovora ruska strana traži ispunjenje nekoliko uvjeta. To se prije svega odnosi na ponovni prijem Ruske poljoprivredne banke Rosselkhozbank u belgijski SWIFT međunarodni bankarski platni sustav. 


Tagovi

MATIF CBoT Cijena žitarica Cijena soje Cijena pšenice Cijena kukuruza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.