Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dron
  • 23.06.2024. 07:30

Četiri važna detalja prilikom kupovine drona

Dronovi se u poljoprivredi najčešće koriste za tretiranja u polju. Kako odabrati odgovarajući, više u nastavku.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.487
  • 128
  • 2

Zajedno s autonomnim robotima, tretiranje dronovima je danas najčešća tema u preciznoj poljoprivredi. Iako je riječ o relativno novom alatu, farmeri već imaju širok spektar u izboru modela i proizvođača, a što treba uzeti u obzir pri kupnji, opisao je Future Farming.

Premda se mogu koristiti i za nadgledanje polja korištenjem različitih senzora ili za rasipanje čvrstih zrnastih tvari, kao što su gnojivo ili sjeme, fokusirali su se na prskanje što je i glavna svrha za koju ćete koristiti takav alat.

Dakle, prilikom ove radnje, najvažnije je da su opremljeni opcijama koji nanošenje različitih tekućim tvarima čini lakšim i efikasnijim.

1. Mlaznice

Kod prskanja dronovima mješavina sredstava za zaštitu bilja s vodom ima drugačiji odnos - troši se manje vode, odnosno takozvana ultra mala zapremina. To znači da je mješavina obično viskoznija ili ima veći udio čvrstih čestica u vodi. Kao rezultat toga, mlaznice mogu biti često začepljene ili mogu unijeti različitu količinu supstance po hektaru od željene.

Nije isti sastav tekućine za klasične atomizere i dronove (foto: Junior Agrar)

Puno dronova opremljenih mlaznicama su slični ili identični onima koje se nalaze u tipičnim strojevima za prskanje. Čak i ako se ovo može promatrati kao korist - nije.

2. Pumpa

Želite biti sigurni da je vaš dron opremljen pumpom (ili više njih) koja može podnijeti takve viskozne supstance.

Ovaj aspekt je važniji od pumpe koja može isporučiti veliku količinu mješavine u kratkom vremenu, jer ćete kod dronova primijeniti male količine.

3. Baterije i punjači

Važno je koliko minuta dron može letjeti s potpuno napunjenom baterijom. Ali je još važnije koliko brzo možete napuniti tu bateriju. Zato obratite pažnju na ovaj faktor prije donošenja odluke o kupnji. 

Obratite pažnju na svaki dio

Veličina električnog generatora je također važna, jer ne želite koristiti veliku prikolicu iza svog vozila za nošenje drona, generatora i druge dodatne opreme. 

4. Izaberite prodavatelja

Pored ova tri vrlo važna faktora, izaberite i prodavatelja s najboljom i najbržom uslugom u vašem kraju, jer prskanje dronom nije namijenjeno zamjeni nošenih, vučenih i samohodnih prskalica - na njega treba gledati kao na hitnu pomoć za vaše usjeve. Kada uvjeti nisu pravi za tradicionalne prskalice, uzimate dron i radite posao.

Na kraju obratite veliku pažnju na važeće zakonske regulative u radu i u primjeni proizvoda za zaštitu usjeva dronom. 


Tagovi

Kupovina drona Baterija drona Mlaznice drona Punjač drona Pumpa drona Dron za prskanje


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB