Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz iz Ukrajine
  • 14.09.2023. 15:00

Četiri zemlje i nakon 15. rujna traže zabranu uvoza iz Ukrajine, što kaže peta?

Kijev upozorava da bi mogao tražiti međunarodnu arbitražu od Svjetske trgovinske organizacije

Foto: Depositphotos/artiemedvedev
  • 956
  • 105
  • 0

Poljska i dalje inzistira na zabrani uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine nakon 15. rujna, nakon što ju je Europska komisija odlučila ukinuti.

I Mađarska je glasna po ovom pitanju, a kako piše Reuters, njihov je ministar poljoprivrede izjavio kako se ta zemlja dogovorila s Rumunjskom, Slovačkom i Bugarskom, da će zabraniti uvoz pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta kako bi zaštitili domaće tržište ako Europska unija ne produži zabranu. 

Slovačka je vlada potvrdila da će podržati zabranu, ako ju Komisija ne produži. 

Rumunjsko ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da će donijeti odluku nakon što Komisija kaže svoje te da imaju rješenja koja će zaštititi njihove poljoprivrednike.

Bugarska se ne slaže

Međutim, bugarski premijer Nikolay Denkov rekao je tamošnjoj državnoj novinskoj agenciji prije početka sastanka vlade da bi bilo poželjno ukidanje zabrane uvoza iz Ukrajine jer bi to smanjilo cijene osnovnih namirnica.

"Budimo jasni - ponovno pokretanje uvoza iz Ukrajine smanjit će cijene osnovnih namirnica, smanjiti inflaciju, što će pomoći ljudima s niskim primanjima, i povećati prihode proračuna od uvoza i izvoza", naglasio je Denkov.

U utorak je parlamentarni odbor usvojio nacrt odluke da Bugarska ukine zabranu ukrajinskog uvoza određenih proizvoda nakon 15. rujna. Konačna odluka treba biti donesena na sjednici parlamenta.

Kijev prijeti arbitražom 

Kijev je odmah reagirao na poljsku najavu zabrane te upozorio kako bi mogao tražiti međunarodnu arbitražu, piše Reuters.

"Nemamo namjeru naštetiti poljskim poljoprivrednicima. Jako cijenimo podršku poljskog naroda i poljskih obitelji!", napisao je na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter, op.a.), ukrajinski premijer Denys Shmyhal.

"Ali u slučaju kršenja zakona o trgovini u interesu političkog populizma prije izbora, Ukrajina će biti prisiljena obratiti se arbitraži Svjetske trgovinske organizacije", dodao je.

Nastavak izvoza žitarica važan je za tu zemlju, posebno otkako je Rusija u srpnju odustala od sporazuma kojiim je omogućio siguran transport preko Crnog mora.

Ukrajina će ukupno moći izvesti oko 50 milijuna tona poljoprivredne robe u sezoni 2023./24., priopćila je vlada.

Prije rata istočnoeuropske zemlje nisu bile među glavnim uvoznicima ukrajinskih žitarica, ali je uvoz posebno u Poljsku i Rumunjsku naglo porastao prošle godine. 


Tagovi

Uvoz iz Ukrajine Ograničenje uvoza Zabrana uvoza Pet zemalja Arbitraža Kijev Svjetska trgovinska organizacija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]