Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojiva
  • 18.10.2023. 18:00

Cijene gnojiva stabilne - do kada će trajati zatišje pred buru?

Unatoč eskalaciji na Bliskom istoku i naglom rastu cijena plina, za gnojiva se jedva mijenjaju. Analitičari i trgovci strahuju da bi se to moglo ubrzo promijeniti.

Foto: Depositphoto/angor1975
  • 4.444
  • 322
  • 1

Cijene gnojiva su iznenađujuće stabilne na tržištu. Mnogi se pitaju je li to samo zatišje pred buru. 

Unatoč eskalaciji na Bliskom istoku i naglom rastu cijena plina, one se za gnojiva jedva mijenjaju, piše Agrarheute. Analitičari i trgovci strahuju da bi se to moglo ubrzo promijeniti.

Povećanje uvoza iz Rusije

Naime, cijene plina su prošli tjedan naglo porasle u Europi, ali još nisu imale utjecaj na dušik

Europska proizvodnja amonija postaje sve neekonomičnija, a očekuje se povećanje uvoza, posebno iz Rusije. Egipat, čija prodaja uree prvenstveno ide u Europu, nedavno je smanjio izvozne cijene, što zbog slabe potražnje ipak nije dovelo do značajnijeg povećanja prodaje.

Indijski tender za ureu, koji je u tijeku, završava se do 20. listopada. Očekuje se da neće biti promjena na svjetskom tržištu.

Jeftinije gnojivo

Cijene uree na Bliskom istoku su se jedva promijenile unatoč oružanom sukobu u Izraelu. Početkom tjedna u tamošnjim izvoznim lukama cijena je bila oko 386,66 eura/t za franko brod (engl. free on board FOB, transportna klauzula prema kojoj prodavatelj ispunjava svoju obvezu kada isporuči robu preko ograde broda u naznačenoj luci ukrcaja, op.a.), a što je više za oko 3,80 eura nego prošli tjedan i manje za 9,47 eura nego početkom listopada. Trenutne cijene za utovar u studenom su 369,60 eura. U egipatskim izvoznim lukama cijene se kreću sa 390,50 eura/t početkom ovog tjedna i skoro 386 eura/t za studeni.

Očekivalo se da će cijena amonijeva nitrata porasti u Europi zbog rasta cijene plina. Međutim, do toga nije došlo zbog slabe potražnje. Slabe cijene žitarica utječu i na potražnju za gnojivima, a rast se ni ne očekuje prije kraja listopada, smatraju analitičari. 

Na njemačkom tržištu cijene KAS-a, koji je koštao oko 345 eura/t, i uree, od 490 eura/t, su ostale nepromijenjene. Diamonijev fosfat DAP se u uvoznim lukama plaćao za tonu 615 eura, što je za 10 eura više nego prošli tjedan i 25 eura više nego prije dva tjedna. 


Tagovi

Cijena uree Cijena amonija Potražnja za gnojivom Uvoz gnojiva Cijena gnojiva Rast cijene plina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.