Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojiva
  • 01.11.2023. 18:00

Cijene gnojiva su stabilne, ali su rizici za rast povećani

Neizvjesnost je u prvom redu zbog poskupljenja plina, a dodatno stanje otežava rat na Bliskom istoku.

Foto: Depositphoto/singkham
  • 2.048
  • 124
  • 0

Na svjetskom tržištu cijene gnojiva se gotovo nisu promijenile, ali su rizici za njihovo povećanje visoki, piše Agrarheute. Neizvjesnost je u prvom redu zbog poskupljenja plina, a dodatno stanje otežava rat na Bliskom istoku koji može poremetiti tržište.

Unatoč poskupljenju plina, stabilnoj cijeni gnojiva za sada doprinosi ono jeftinije iz Egipta i Rusije.

Opreza nikad dosta

Poljoprivrednici, međutim, ne znaju što ih očekuje u narednom razdoblju. Može se dogoditi da kupe gnojivo po trenutnim visokim cijenama, a da dođe do njihovog pada.

Isto tako lako može doći do daljnjeg rasta cijena. Sva gnojiva su dostupna, ali su kupci sve oprezniji, kako na svjetskom tako i na lokalnim tržištima.

Slaba potražnja iz Europe

Nedavno je pala cijena uree, a razlog je kupovina od strane Indije. Ova država je kupila oko 1,67 milijuna tona po cijeni isporuke od 377,32 eura/t, što je izazvalo pad cijena uree na Bliskom istoku sa 382,04 eura/t na 358,46 eura/t. 

Kineski izvoz uree je u zastoju, jer Peking trenutno uskraćuje svoje izvozne dozvole. I pored toga ponuda ostaje relativno velika, a potražnja slaba. Brazil i Europa su zainteresirani za kupovinu malih količina. Pala je i cijena amonijevog nitrata kojeg Rusija isporučuje jeftino.

U njemačkim uvoznim lukama cijene uree je pala na 480 eura/t, što je za 10 eura manje nego prije sedam dana. Cijena amonijeva nitrata KAS-a je 350 eura/t, dok je za tonu otopine urea amonijevog nitrata trebalo izdvojiti 310 eura. Za diamonijev fosfat DAP je trebalo izdvojiti 620 eura/t.

Indija je smanjila subvencije za fosfate za 31 posto. Niža subvencija za DAP znači da trgovci neće moći uvoziti po istoj stopi kao ranije i očekuje se da će nova situacija rezultirati smanjenjem njegove cijene.


Tagovi

Cijena uree Cijena DAP-a Gnojivo Cijena gnojiva Cijena fosfatnih gnojiva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB