Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene hrane
  • 06.10.2023. 15:00

Cijene hrane: Jedan proizvod u rujnu zabilježio najveći rast posljednjih 13 godina

FAO indeks cijena hrane u rujnu manji je za 10,7 posto u odnosu na prošlu godinu i 24 posto u odnosu na rekordnu vrijednost svih vremena iz ožujka 2022.

Foto: Depositphotos/bilanol.i.ua
  • 373
  • 33
  • 0

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) u rujnu je indeks cijena hrane manji za 10,7 posto u odnosu na prošlu godinu i 24 posto u odnosu na rekordnu vrijednost svih vremena iz ožujka 2022. 

Veza između nafte i šećera

Najveći rast, 9,8 posto zabilježen je za šećer, a indeks je dostigao najviši nivo u posljednjih trinaest godina. Rezultat je to zabrinutosti zbog utjecaja El Ninja na prinos u Tajlandu i Indiji.

Drugi faktor je poskupljenje nafte, što je potaknulo proizvođače da se okrenu proizvodnji etanola. To je indirektno smanjilo količinu šećera na tržištu i dovelo do ovog trenda. 

Ipak, navode u izvještaju, ovaj rast je ograničen povoljnim uvjetima i velikim prinosima šećerne trske u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču šećera.

Rasle su i cijene kukuruza, potaknute velikom potražnjom za brazilskim zalihama, sporijom prodajom u Argentini i povećanim troškovima riječnog prijevoza u SAD-u, koji je najviše uvjetovan niskim vodostajem rijeke Mississipi. 

Ulje bilježi najveći pad

S druge strane, međunarodne cijene pšenice pale su 1,6 posto, zahvaljujući velikim zalihama i dobrim izgledima za proizvodnju u Rusiji. Riža, koja je u kolovozu skočila gotovo 10, prošlog je mjeseca pala za 0,5 posto zbog niske uvozne potražnje, objavio je FAO.

Najveći pad od 3,9 posto je zabilježilo ulje, zatim mliječni proizvodi 2,3 posto što je deveti uzastopni mjesečni pad zbog slabe potražnje u Europi i velikih zaliha u vodećim proizvodnim regijama.

Cijene mesa pale su jedan posto, treći mjesec uzastopno. Najjeftinija je bila svinjetina i meso peradi, a ovčetina ima silaznu putanju već peti mjesec za redom. Velike su zalihe ovčetine u Australiji, usprkos jakoj potražnji iz Kine i Bliskog Istoka.


Tagovi

FAO indeks Indeks hrane Indeks mliječnih proizvoda Indeks žitarica Cijena hrane Cijene mesa Cijena žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda