Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena hrane
  • 05.07.2013.

Cijene hrane pale jedan posto u lipnju

Cijene hrane pale su u lipnju jedan posto u odnosu na prethodni mjesec, pritisnute osjetno nižim cijenama mlijeka i mliječnih proizvoda i šećera, izvijestila je u četvrtak nadležna agencija Ujedinjenih naroda FAO

  • 186
  • 9
  • 0

Cijene hrane pale su u lipnju jedan posto u odnosu na prethodni mjesec, pritisnute osjetno nižim cijenama mlijeka i mliječnih proizvoda i šećera, izvijestila je u četvrtak nadležna agencija Ujedinjenih naroda FAO.

Indeks cijena košarice prehrambenih proizvoda spustio se u lipnju na 211,3 boda, s revidirana 213,2 boda u prethodnom mjesecu, izvijestio je FAO. To znači da su cijene pale jedan posto u odnosu na svibanj.

Košarica uključuje žitarice, mlijeko i mliječne proizvode, meso, ulja i masnoće i šećer.

Najveći su pad u prošlom mjesecu zabilježile cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za čak 4,3 posto, uz klizanje odgovarajućeg indeksa na 239 bodova. U FAO-u kao razlog navode iznimno visoke razine cijena u travnju i svibnju. Tržište se sada polako stabilizira, nakon naglog pada proizvodnje na kraju sezone na Novom Zelandu, ističu.

Šećer je također osjetno pojeftinio, treći mjesec zaredom, i to za tri posto u odnosu na prethodni mjesec, uz pad odgovarajućeg indeksa na 242,6 bodova. Razlog je očekivani značajni višak proizvodnje, posebno u Brazilu.

U prošlom su se mjesecu smanjile i cijene žitarica, za jedan posto. FAO-v indeks koji mjeri promjene cijena u toj kategoriji proizvoda spustio se u lipnju na 236,5 bodova. Glavni je razlog očekivani dobar urod u ovoj godini, navode u FAO-u. Najviše su se smanjile cijene pšenice, zbog sezonskog pritiska žetve na sjevernoj hemisferi, tumače u FAO-u.

Jedini su izuzetak u FAO-voj košarici bile cijene mesa, koje su u prošlom mjesecu porasle dva posto u odnosu na svibanj. Pritom je vrijednost za prošli mjesec revidirana zbog pada cijena svinjetine. Vrijednost odgovarajućeg indeksa iznosila je u lipnju 177 bodova. U FAO-u ipak primjećuju naznake stabilizacije cijena zbog smanjene uvozne potražnje u Aziji.

Cijene ulja i masnoća ostale su u lipnju gotovo nepromijenjene u odnosu na mjesec ranije, uz vrijednost odgovarajućeg indeksa od 198 bodova.


Izvori

poslovni.hr


Tagovi

Cijena hrane Mliječni proizvodi Meso Žitarice Prehrambeni proizvodi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB