Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO indeks
  • 09.01.2024. 18:00

Cijene hrane: U prosincu pale na najnižu razinu u gotovo tri godine

Gledajući cijelu prošlu godinu, hrana je pojeftinila za 13,7 posto, utvrdio je FAO. U tom je razdoblju poskupio samo jedan proizvod

Foto: Depositphotos/MassimoParisi
  • 446
  • 56
  • 0

Cijene hrane su u prosincu pale na najnižu razinu u gotovo tri godine, na što je najviše utjecaja imalo pojeftinjenje šećera, biljnih ulja i mesa, pokazalo je izvješće agencije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

Hrana pojeftinila za 13,7 posto

FAO-ov indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda iznosio je u prosincu u prosjeku 118,5 bodova, što je pad od 1,8 bodova, odnosno 1,5 posto nego u studenom. Njegova vrijednost se tako na kraju 2023. spustila na najnižu razinu od veljače 2021. godine.

Gledajući cijelu prošlu godinu, hrana je pojeftinila za 13,7 posto, utvrdio je FAO, napominjući da je u tom razdoblju poskupio samo šećer, i to za 26,7 posto, zbog problematične opskrbe.

No, taj je proizvod u prošlom mjesecu pojeftinio za čak 16,6 posto u odnosu na studeni, na što je utjecaj imala veća proizvodnja u Brazilu i manja upotreba šećerne trske u proizvodnji etanola u Indiji.

Što je s ostalim proizvodima? 

Jeftinija su u prosincu bila i biljna ulja, za 1,4 posto u odnosu na studeni, zbog smanjene potražnje. U cijeloj 2023. pojeftinila su čak 32,7 posto, zbog bolje opskrbe.

Slabija potražnja u Aziji u prosincu je uzrokovala i pad cijena mesa koje su bile niže za 1,0 posto nego u studenom. Gledajući cijelu godinu, meso je pojeftinilo za 4,2 posto, odražavajući poboljšanu opskrbu i slabiju potražnju, navodi FAO.

Žitarice su pak u prosincu poskupjele za 1,5 posto u odnosu na studeni pod utjecajem poremećaja u isporuci zemalja velikih izvoznika. U cijeloj godini cijene su im se u prosjeku smanjile za 15,4 posto zahvaljujući dobroj opskrbi na svjetskim tržištima. 

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Snažna europska potražnja za maslacem i sirom pred blagdane je pak podigla cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 1,6 posto u prosincu, u odnosu na studeni, uz pojačanu nabavu punomasnog mlijeka u prahu. U cijeloj 2023. ovi su proizvodi pojeftnili za 16,6 posto, što je odraz slabije prosječne potražnje. 


Tagovi

Indeks cijena hrane Cijena hrane FAO Hrana Cijena košarice Prehrambeni proizvodi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.