Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 18.08.2023. 18:00

Cijene pšenice blago rastu: Rumunjska se nada ukrajinskoj, a Indija ruskoj

Rast cijena nije velik. Ipak, smatra se kako taj trend odražava stanje u Ukrajini, ali i prognoze o slabijoj žetvi u Europi

Foto: Depositphotos/guffoto
  • 592
  • 51
  • 0

Cijene pšenice su danas na pariškoj burzi u 14 sati za rujanski ugovor dostigle 230,75 eura po toni što je blagi rast, od tek 1 posto. Na čikaškom CBOT-u su znatno niže i iznose 199,26 €/t. 

Kada je riječ o kukuruzu, i njegova je cijena blago rasla, a za ugovor u studenom na MATIF-u iznosi 213,50 €/t. U Čikagu tona košta 171,30 eura. 

Analitičari smatraju kako se radi o rekaciji na situaciju u Ukrajini, ali i prognoze o slabijoj žetvi u Europi. 

Izvoz premašio prošlogodišnji

Naime, Ukrajina je u srijedu izvijestila o novim napadima na silose i skladišta na Dunavu kada je uništeno 3 do 5 tisuća tona poljoprivrednih proizvoda vrijednosti milijun dolara. 

Crnomorski sporazum prekinut je prije mjesec dana, 17. srpnja, no bez obzira na to, do sredine kolovoza njihov je izvoz žitarica premašio prošlogodišnji. Tamošnje ministarstvo agrarne politike objavilo je kako je ta zemlja izvezla 3,48 milijuna tona žitarica i mahunarki, uključujući 1,206 mil. t u kolovozu. 

Čemu se nada Rumunjska? 

Posebno važan partner im je Rumunjska. Njihov je premijer, Marcel Ciolacu, danas izjavio da bi oko 60 posto ukrajinskog izvoza žitarica moglo biti transportirano kroz tu zemlju, nakon što je Rusija napustila sporazum, piše Reuters. I prije toga njihova je luka Constanta bila važna za isporuku, a sada planiraju poboljšati prometnu infrastrukturu - željezničku, cestovnu, riječnu i morsku kao i granične prijelaze. 

Ciolacu je također rekao da će Rumunjska, koja je jedan od najvećih izvoznika žitarica u EU, dati sve od sebe da poveća tranzit ukrajinskih na međunarodna tržišta kako bi zaštitila lokalne poljoprivrednike. Naime, ona je uz Mađarsku, Bugarsku, Poljsku i Slovačku najviše ugrožena porastom uvoza poljoprivrednih proizvoda. 

Indija planira kupiti jeftinu rusku pšenicu 

Za to vrijeme Indija planira od Rusije kupiti 9 milijuna tona pšenice po nižoj cijeni kako bi se opskrbila zbog rastućih globalnih. Riječ je o vrlo niskih 25 do 40 dolara po toni, navodi Reuters.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Na taj način žele ublažiti inflaciju, a posljednja značajnija količina koju su uvezli od Rusije bila je 2017. godine, 5,3 mil. t. 


Tagovi

Cijena pšenice Cijena kukuruza Ukrajinske žitarice Tržište žitarica Indija Rusija Rumunjska


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB