Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice globalno
  • 27.07.2023. 15:00

Cijene žitarica će poskupjeti do 15 posto? EU će subvencionirati transport ukrajinskih

Nakon što je Rusija prekinula sporazum o crnomorskom izvozu ukrajinskih žitarica, MMF prognozira globalno poskupljenje. EU planira izvesti sve ukrajinske poljoprivredne proizvode te subvencionirati transport. Kojim sredstvima?

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 543
  • 63
  • 0

Međunarodni monetarni fond (MMF) procijenio je da bi izlazak Rusije iz crnomorskog sporazuma o sigurnom izvozu ukrajinskih žitarica mogao povećati globalne cijene žitarica za 10 do 15 posto.

Utjecaj crnomorskog sporazuma

Glavni ekonomist MMF-a, Pierre-Olivier Gourinchas, izjavio je da je ovaj dogovor bio vrlo važan za osiguravanje zaliha ove roba, a što bi ublažilo pritisak na cijene hrane, prenosi Reuters

"Prekid sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica vjerojatno će utjecati na povećanje cijena. Još procjenjujemo koliko će ono iznositi, ali smatramo da je razumna procjena da će poskupljenje biti od 10 do 15 posto", rekao je Gourinchas. 

Kretanje cijena pšenice na pariškoj burzi EroNext:

MMF je u utorak prognozirao da će globalna, ukupna inflacija pasti na 6,8% u 2023., s 8,7% kolika je bila 2022., a zatim dodatno 5,2% u 2024. Kaže kako bi mogla potrajati do kraja 2024. ili početka 2025. dok se inflacija ne spusti na ciljeve središnjih banaka i završi trenutni ciklus pooštravanja monetarne politike. 

EU će izvesti sve ukrajinske poljoprivredne proizvode

Europska unija je izvijestila da je spremna izvesti gotovo sve ukrajinske poljoprivredne proizvode putem "staza solidarnosti" - željezničkih i cestovnih prometnih veza kroz države članice EU koje graniče s Ukrajinom.

Kojom rutom će stizati ukrajinske, a gdje završiti ruske žitarice?

"Spremni smo izvoziti gotovo sve. Riječ je o oko 4 milijuna tona uljarica i žitarica mjesečno, a tu smo količinu dosegli već u studenom prošle godine", rekao je europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski

Prije izlaska Rusije iz sporazuma, oko 60% ukrajinskog izvoza već je isporučeno putevima solidarnosti, a 40% išlo je preko Crnog mora dok je sporazum bio na snazi.

Osim toga, Wojciechowski je predložio subvencioniranje izvoza kopnenim putem koji je skuplji nego morem. Ako se to ne učini, prema europskom povjereniku, ukrajinske žitarice izgubit će konkurenciju pred ruskim.

"U ovom slučaju bi Rusija iskoristila situaciju, jer će njihove žitarice biti jeftinije od ukrajinskih", rekao je, dodavši da namjerava pripremiti prijedlog Europskoj komisiji o subvencioniranju, na trošak EU fondova.


Tagovi

Cijene žitarica Žitarice globalno Pierre-Olivier Gourinchas MMF Poskupljenje Cijene hrane Inflacija Ukrajinske žitarice Janusz Wojciechowski Subvencioniranje izvoza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje