Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cjepivo za ASK
  • 19.11.2023. 15:00

Cjepivo protiv afričke svinjske kuge: Udružuju se znanstvenici iz Australije i SAD-a

U strogo kontroliranim uvjetima obavit će se istraživanje kandidata za cjepivo protiv opasne zarazne bolesti svinja

Foto: Depositphotos/janecat11
  • 466
  • 56
  • 0

Znanstvenici iz Australije i SAD-a udružuju se kako bi razvili sigurno i efikasno cjepivo protiv afričke svinjske kuge (ASK), objavila je australska nacionalna znanstvena agencija CSIRO.

Vrhunski standardi zaštite

Rade zajedno s američkom biotehnološkom tvrtkom MBF Therapeutics na procjeni novih kandidata za DNK cjepivo za ASK. Na području Australije nikada nije bilo ove bolesti, ali strahuju jer se proširila Azijom iz koje uvoze meso. Milijuni svinja su ondje eutanazirani, a posljedice po ljude u ekonomskom i prehrambenom sustavu su razorne.

Znanstvenici će procijeniti ovaj preparat u laboratorijima CSIRO-ovog australskog Centra za pripravnost na bolesti (ACDP), visokozaštićenog objekta u Geelongu (država Viktorija) dizajniranom da sigurno omogući istraživanje najopasnijih bolesti na svijetu.

Sigurno korištenje u svim fazama uzgoja

David Williams, stručnjak za ASK je izjavio da su cjepiva prve generacije nedavno odobrena za upotrebu u nekim dijelovima Azije. Ističe da ona sadrže oslabljene žive viruse koji se imaju potencijal vratiti u oblik koji izaziva bolest, a može izazvati i nuspojave kod krmača i svinja s infekcijama ili drugim bolestima.

Izvršni direktor MBF Therapeutics, Thomas Tillett, rekao je da je baza za DNK cjepivo zasnovana na tehnologiji prilagođenoj imunoterapijskom tretmanu raka kod ljudi, a ima za cilj eliminaciju patogena kako uđu u tijelo. Naveo je da je cilj stvoriti cjepivo koje se može sigurno koristiti u svim fazama uzgoja svinja, uključujući krmače, uz sprječavanje bolesti kod pojedinačnih životinja i ograničavanje prijenosa unutar stada i okoline.


Tagovi

Afrička svinjska kuga ASK Bolest svinja Zarazna bolest svinja Istraživanje Cjepivo za afričku svinjsku kugu Cijepljenje svinja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje