Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uspješno cjepivo
  • 23.10.2023. 15:00

Cjepivo za afričku svinjsku kugu se pokazalo uspješno?

Prvi rezultati preliminarne procjene pokazuju da su farme svinja koje ga koriste sigurne, a životinje zdrave, dobivaju na težini i pravilno se razvijaju

Foto: Depositphoto/Prot56
  • 1.740
  • 153
  • 1

Testiranje cjepiva protiv afričke svinjske kuge, a koju je razvijala vijetnamska grupa Dabaco je prošlo uspješno. Ispitivanja su provedena na 200 grla, a stopa efikasnosti je od 80 do sto posto. Radi se o oslabljenom liofiliziranom cjepivu razvijenom od soja ASFV-G-I177L/LVR, piše Pig Progress.

Cijepljene svinje starosti 4 i 8 tjedana

Testiranje je obavljeno na dvije farme gdje je cijepljenju podvrgnuto po 100 svinja starosti od četiri i osam tjedana, po 50 grla za svaku starosnu grupu.

Trenutno je DACOVAC-ASF2 u fazi registracijskog testiranja u skladu s važećim propisima, a trebalo bi se testirati na svinjama različitog uzrasta. 

Prvi rezultati preliminarne procjene pokazuju da su farme koje ju koriste sigurne, a svinje zdrave, dobivaju na težini i pravilno se razvijaju, izjavio je Ta Hoang Long, direktor Nacionalnog centra za kontrolu veterinarskih lijekova te dodao da su razvile antitijela protiv virusa ASK 28 dana nakon cijepljenja. Trenutno je u tijeku procjena, a očekuje se da će rad inspekcije na terenu završiti do početka studenog.

Jedno je bilo neuspješno

Riječ je o trećem cjepivu ove namjene koje dolazi iz Vijetnama, zemlje gdje je ova bolest poharala sektor svinjogojstva 2019. godine. Prva verzija je puštena u proizvodnju u lipnju ove godine, ali se pokazala neefikasnom i mnoge su svinje uginule nakon njene upotrebe. Kao rezultat toga, proizvodnja je obustavljena. No, za druge dvije tvrde da su uspješne. 

Vijetnam planira izvesti 2 milijuna doza cjepiva DACOVAC-ASF2 na Filipine, a Dabaco grupu očekuje masovna proizvodnja i komercijalizacija u četvrtom kvartalu 2023. 

Američko Ministarsvo poljoprivrede USDA prošle je godine priopćilo da su blizu stavljanja u promet cjepiva za ovo opasno oboljenje svinja. Prošli mjesec smo objavili vijest da istraživači iz Europske unije planiraju testirati cjepivo protiv ASK-a na divljim svinjama. 


Tagovi

Svinje Afrička kuga svinja ASK svinja Vijetnam Cjepljnje svinja Cjepivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.