Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 01.07.2024. 16:30
  • Bruxelles

Copa Cogeca o Zelenom planu: Europska komisija je pogriješila

Pogriješila je što je dozvolila da se okolišni stručnjaci bave ekonomskim pitanjima, čulo se na skupštini krovnog udruženja europskih poljoprivrednika Copa-Cogeca na kojoj je sudjelovao i predsjednik HPK.

Foto: Depositphotos/sergey.muhlynin, HPK
  • 85
  • 0
  • 0

"Nije dobro što je Zeleni plan napravio toliko smjerova u gospodarstvu u isto vrijeme i te metode nisu dobre, jer iste moraju biti primjenjive na kompleksnost poljoprivrede", rekao je prof.dr.sc. Stefan Schepers na skupštini krovnog udruženja europskih poljoprivrednika Copa-Cogeca koja se održala krajem lipnja u Bruxellesu, na kojoj je sudjelovao i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Mladen Jakopović

Isto tako, dodao je, postoji veliki broj rupa kod ekonomskih podataka u okviru Zelenog plana, a ako nema objektivne analize, projekcija i različitih scenarija nije jasno kako se može očekivati adekvatna financijska i ekonomska projekcija za poljoprivredu.

Također, rekao je da je Europska komisija pogriješila što je uključila uglavnom okolišne eksperte, a nije uključila ekonomske stručnjake odnosno što je dozvolila da se okolišni stručnjaci bave ekonomskim pitanjima. Zaključio je kako se Vlade EU država moraju probuditi i realno sagledati stanje u poljoprivredi i proizvodnji hrane žele li sačuvati ovaj strateški važan sektor.

Kina provodi istragu oko nepoštenih praksi

Da je potrebno osigurati stabilnu poljoprivrednu proizvodnju pri čemu je ključna uloga proizvođača i zadruga, uspostaviti pravedan vrijednosni lanac hrane, kao i osmisliti krizne mjere za zaštitu tržišta bile su ključne točke i stajališta Copa-Cogeca-e.

U svom je priopćenju HPK naglasila kako je na skupštini istaknuto da je važna mobilizacija privatnog i javnog kapitala u poljoprivredi, kao i razvoj novih tehnologija i poštena trgovina.

"Istaknuto je da Kina provodi istragu oko nepoštenih praksi vezano za uvoz svinjskog mesa i proizvode od svinjetine iz EU, a postoj mogućnost da uvedu carinske tarife, čime će najviše biti pogođene Nizozemska, Danska, Španjolska, Francuska, te Belgija", priopćila je Komora dodajući da je, kada je riječ o robama iz Ukrajine, rečeno kako je novi ugovor stupio na snagu 6. lipnja i trajat će do 5. lipnja 2025. Nakon toga, EK se želi vratiti na Sporazum o pridruživanju kojim se žele revidirati pojedine odredbe radi daljnje liberalizacije. Stoga će biti važno pomno pratiti ove pregovore, naglašavaju, kako bi se osiguralo da trgovina s Ukrajinom ne našteti poljoprivrednom sektoru EU-a.

"U tu svrhu važno je imati dobro izgrađenu poziciju i potrebnu argumentaciju kako bi se institucije EU-a uvjerile u potrebu provedbe nekih ograničenja u trgovini s Ukrajinom", smatra skupština Copa Cogeca.

Zabrinjavajuća situacija s voćem i povrćem

Vezano uz samo stanje EU agrara, zaključeno je za žitarice i uljarice da će kasna proljetna sjetva vjerojatno dovesti do niske razine uroda tijekom žetve, ako vremenski uvjeti ne budu savršeni u nadolazećim tjednima. Što se tiče voća i povrća, situacija se čini posebno zabrinjavajućom zbog kombinacije mraza, prekomjernih oborina (suša u mnogim regijama), visokog pritiska na prinose zbog bolesti, ali i sve snažnije konkurencije jeftinih roba iz uvoza posebice iz Maroka, Rusije i Bjelorusije. Sektor cvijeća i vina također je pogođen obilnim oborinama i mrazovima tijekom zime i proljeća.

"Za sektor stočarstva situacija je i dalje prilično pozitivna s dobrim tržišnim cijenama", zaključili su. Dodaju da nasuprot drugim sektorima stočarstva, potražnja u sektoru peradi nastavlja trend rasta s rastom potrošnje peradi po glavi stanovnika u EU koja je povećana tri posto u 2023. i mogla bi dodatno rasti za daljnjih dva posto u 2024. Što se tiče ekološkog sektora, čini se da se konačno počinje oporavljati u odnosu na protekle dvije godine jer je došlo do rasta cijena i veće potražnje u zadnja dva mjeseca.

Tijekom zajedničke skupštine članovi dviju europskih organizacija odlučili su imenovati Elli Tsiforou za voditeljicu zajedničkog Glavnog tajništv, a ona će svoju dužnost preuzeti u rujnu.


Tagovi

Hrvatska poljoprivredna komora HPK Copa Cogeca Udruženje europskih poljoprivrednika


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled