Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Copa Cogeca
  • 23.02.2024. 19:15

Copa Cogeca pozvala na mirne prosvjede poljoprivrednika 13. ožujka u svim državama EU

Krovno udruženja EU poljoprivrednika poslalo je i otvoreno pismo Europskoj komisiji. U ime hrvatskih poljoprivrednika, potpisao ga je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Foto: Depositphotos/Ale_Mi
  • 850
  • 72
  • 0

Želi li se zaustaviti nezadovoljstvo i prosvjedi, EU mora vratiti poljoprivredu u središte svoje strategije, poručuje se u otvorenom pismu kojeg je krovno udruženja EU poljoprivrednika Copa Cogeca, nakon danas održane Skupštine, uputilo Europskoj komisiji i njezinoj predsjednici Ursuli von der Leyen.

Njega je, u ime i hrvatskih poljoprivrednika, potpisao predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović. 

Copa Cogeca je na skupštini pozvala poljoprivrednike svih država EU da 13. ožujka održe mirne prosvjede u svojim državama, s kojih bi bila poslana jedinstvena poruka kako EU agrar ide u krivom smjeru te da ga je potrebno mijenjati.

Obilježja i oznake EU okrenuti naopako

Mirni prosvjedi bi se trebali organizirati na dan održavanje plenarne sjednice EK u Strassbourgu, prije raspuštanja EU parlamenta i prije EU izbora. Copa Cogeca je prepustila državama da autonomno odluče na koji će način izraziti svoje nezadovoljstvo i provesti ih. Pozvali su poljoprivrednike da se na svim prosvjedima, obilježja i oznake EU okrenu naopako, kako bi se i na taj način, simbolično poslala poruka kako sadašnja Zajednička poljoprivredna politika ide u krivom smjeru. 

"Odluku na koji ćemo se način, kroz mirne prosvjede, pridružiti pozivu Copa Cogeca, trebao bi usvojiti Upravni odbor HPK. Vjerujemo da ćemo do tada održati i dodatne konzultacije s Vladom RH i Ministarstvom poljoprivrede oko naših zahtjeva, kako bi vidjeli na koji način ćemo rješavati probleme koje se tiču hrvatske poljoprivrede“, izjavio je nakon skupštine prvi čovjek Komore. 

Prosvjedi urodili plodom, Europska komisija ublažava rigorozne mjere ZPP-a?

Jakopović je naveo i da se HPK priključila prosvjedima naših poljoprivrednika koji su održani u Čakovcu i Đakovu, a sa kojih su ponovili zahtjeve i dali podršku EU poljoprivrednicima.

Jasne poruke u pismu 

"Mi smo ključni igrači u osiguravanju prehrambene sigurnosti za 450 milijuna potrošača EU i izvan nje, ali smo i čuvari ruralnih područja i bioraznolikosti.", stoji između ostalog u pismu poljoprivrednika uz naglasak da se suočavaju s brojnim gospodarskim, klimatskim i društvenim izazovima koji ugrožavaju životne uvjete i konkurentnost.

Ističu da je potrebno eliminiranje pretjeranog administrativnog tereta za poljoprivrednike, te donošenje paketa pojednostavljenih mjera od strane Europske komisije koji omogućuje izuzeća od zahtjeva vezanih uz uvjete (npr. GAEC 7, GAEC 8) te potiče eko-sheme i agro-okolišne i klimatske obveze temeljene na tome.

Zatraženo je i unaprjeđenje prijedloga Komisije u vezi s obnovom autonomnih trgovinskih mjera s Ukrajinom, uključujući žitarice, uljarice i med u sustav automatskih sigurnosnih mjera koje se predlažu za perad, jaja i šećer. Traži se izmjena referentnog razdoblja za ovaj sustav, ali i osiguravanje reciprociteta u standardima proizvodnje na farmama i ravnopravnog položaja u EU trgovini.

EU poljoprivrednici poslali su i poruku da je otrebno zaustaviti Sporazum EU-Mercosur. Nadalje, naveli su, sve više se osjeća i uvoz nekih roba iz Rusije i Bjelorusije, koje se "formalno“ događa kroz uvoz preko uglavnom kanala iz Srbije, čulo se na sastanku Copa Cogece.

"Potrebno je osigurati da europske farme dobiju pravednu naknadu unutar lanca opskrbe hrane, s hitnom i učinkovitom provedbom Direktive o nepoštenim trgovinskim praksama u svakoj državi članici, te pravednijom raspodjelom cijena duž lanca zajedno s učinkovitom zabranom prodaje ispod troškova proizvodnje“, poruka je EU poljoprivrednika.

Procijeniti utjecaj Zelenog plana na sektor

Traže i da se u nadolazećim tjednima i mjesecima procijeni utjecaj Zelenog plana na poljoprivredni sektor, dok je za mandat 2024.-2029. zatraženo smanjenje regulative.

Sljedeći proračun EU-a mora odražavati brojne izazove s kojima se suočavaju poljoprivrednici. Trgovinska politika mora biti usklađena s ambicijom postavljenom na unutarnjem tržištu, sve nove agro-povezane prijedloge treba poduprijeti izvedivim istraživanjem te se raspraviti s dionicima. Isto tako potrebno je da povjerenik za poljoprivredu i ruralna područja ima ključnu ulogu u EK odnosno da dobije poziciju potpredsjednik Europske komisije, stoji u Otvorenom pismu.


Tagovi

Copa Cogeca Otvoreno pismo Ursula von der Leyen HPK Mladen Jakopović Mirni prosvjed


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".