Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Copa Cogeca
  • 30.09.2024. 15:45
  • Bruxelles, Belgija

Copa Cogeca traži očuvanje proračuna za poljoprivredu i zaštitnu cijenu pšenice

Na skupštini, na kojoj su sudjelovali i predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore, rečeno je kako će za gotovo sve kulture ovo biti vrlo loša godina, ali da je situacija u sektoru stočarstva nešto pozitivnija

Foto: HPK
  • 453
  • 102
  • 0

"Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore zatražili su zaštitnu cijenu pšenice. Zbog uvoza cijena je između 100-130 eura po toni, dok ulazni troškovi premašuju 200 eura. Osim žitarica, zbog tržišnih viškova iz Ukrajine pati i peradarski te sektor svinjogojstva", izjavio je predsjednik Odbora za ratarstvo Petar Pranjić na skupštini europskog udruženja poljoprivrednika i zadruga Copa-Cogeca u Bruxellesu.

Tamo je, između ostalog, zaključeno kako je od izuzetne važnosti zajednički rad između institucija i poljoprivrednih aktera kako bi se osigurao održivi razvoj i jačanje europskog agrarnog sektora u narednim godinama. 

Dodaju kako je održan i sastanak zemalja V4 gdje su sudionici posebnu pažnju posvetili očuvanju proračuna te su naglasili potrebu da se izbjegnu bilo kakvi rezovi u nadolazećem programskom razdoblju. Ratari su se složili da je ključno pokrenuti inicijativu za utvrđivanje zaštitne cijene žitarica, s obzirom na trenutnu situaciju u sektoru otkupa.

Ova će godina biti vrlo loša

Raspravljalo se i o dokumentu o obnovi članka 29. u okviru Sporazuma o pridruživanju između EU-a i Ukrajine. Naime, većina država članica i dalje su suočene s pritiskom roba iz Ukrajine koje utječu na pad cijena domaćih poljoprivrednih proizvoda, naglašavaju.

"Politička odluka je da pomognemo Ukrajincima, no trebamo koristiti podatke DG-AGRI-ja. EU je financijski u plusu zbog trgovanja, ali trebamo tražiti od DG TRADE-a postotak dobiti zbog žita za štete/gubitke koje su nastale EU poljoprivrednicima”, rekao je na skupštini predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Iz HPK navode i da se pričalo o sustavu ograničenja i trgovanja emisijama plinova iz poljoprivredno-prehrambenog sektora. Problem je kažu što Komisija želi staviti teret na poljoprivrednike tako da ih oporezuje za višak CO2 zbog čega je potrebno vršiti pritisak na Europsku komisiju. Poljoprivrednici i uzgajivači mogu bolje iskoristiti obnovljive izvore energije, ali mora im se osigurati fair play na tržištu.

Članovi Copa Coga vodili su i oštru raspravu oko međunarodne trgovine i tržišne situacije u poljoprivredi EU. Tako je istaknuto da će za sve kulture, osim za maslinovo ulje i rižu, za koje se predviđa dobar urod i pristojne cijene, ovo biti vrlo loša godina. Proizvodnja voća i povrća pretrpjela je, stoji u izvješću, niz ekstremnih klimatskih događaja i općenito loših vremenskih uvjeta u kombinaciji s velikim pritiskom štetnika i bolesti što je utjecalo ne samo na prinose, već i na kvalitetu, dok je potrošnja smanjena.

Nešto bolja situacija u stočarstvu

Sektori šećerne repe i krumpira patili su od istih problematičnih uvjeta uzgoja što je dovelo do loše kvalitete i niske proizvodnje. Situacija je vrlo slična za uljarice i žitarice gdje se predviđa da će žetva 2024. biti čak niža od 2023. koja je bila izuzetno loša, a rezultati bi trebali biti najmanje 9 posto ispod desetogodišnjeg prosjek. Istaknuto je i da su cijene i dalje niske, a troškovi proizvodnje visoki te mnogi poljoprivrednici koji se bave ratarskim kulturama očekuju da će imati ogromne gubitke na ovoj proizvodnji.  

"Za sektor stočarstva situacija je pozitivnija s relativno stabilnim i dobrim cijenama u većini sektora, osim svježih jaja gdje je vrhunac uvoza utjecao na cijene.", kažu iz HPK, ali dodaju da nekoliko sektora riskira da budu ugrožen i pogođeni razvojem različtih bolesti. Tako je u sektoru svinjskog mesa širenje afričke svinjske kuge prilično zabrinjavajuće, dok je sektor govedine uvelike pogođen stereotipom virusa plavog jezika 3 u državama članicama poput Nizozemske, Belgije, Francuske, Luksemburga, Njemačke i Danske, što je dovelo do gubitka životinja i smanjenje produktivnosti. Sektori ovaca i koza također su teško pogođeni u Grčkoj i Rumunjskoj "kugom malih preživača".

"Što se tiče ekološkog sektora, iako službeni podaci nisu službeno objavljeni, tijekom prve polovice 2024. tržište se oporavljalo nakon prošlogodišnje krize, uz ponovnu stabilizaciju potrošnje i maloprodaje, ali uz određeni stupanj heterogenosti među državama članicama", zaključeno je.


Tagovi

Copa-Cogeca Udruženje poljoprivrednika Hrvatska poljoprivredna komora Petar Pranjić Zaštitna cijena pšenice Mladen Jakopović


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.