Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivrednik godine
  • 10.04.2024. 22:50
  • Splitsko-dalmatinska, Podstrana

Dario Pocedulić najbolji je hrvatski mladi poljoprivrednik u 2024. godini

U hotelu Le Meridien Lav nedaleko Splita na otvorenju 6. međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu večeras su proglašeni pobjednici Izbora za najboljeg mladog poljoprivrednika 2024.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.102
  • 67
  • 0

Moto “Samo nebo je granica” Darija Pocedulića (38) iz varaždinskog prigradskog naselja Gornji Kućan pokazao se kao točno predviđanje. Naime, on je večeras u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani iz ruku Marije Vučković, resorne ministrice primio nagradu za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika u 2024. godini.

Rezultat je to izbora između 20 finalista, koji se po deveti put organizira u hrvatskoj, a čija je ambasadorica, Sunčana Glavak, hrvatska zastupnica u EU parlamentu.

Pobjednik kući, uz priznanja struke i pljesak okupljenih, odnosi i financijsku nagradu od 3.500 eura koju su osigurali pokrovitelji. 

Pobjednik Dario i njegova supruga Tamara danas obrađuju 115 hektara zemlje, uzgajaju heljdu na površini od 50-ak hektara, dok na ostatku zemljišta proizvode pšenicu, kukuruz i uljarice. 

Srebro u Zlatar

Drugoplasirani Andrija Škrlec (28) iz Zlatara nagrađen je s 2.000 eura, dok je Darijo Sajko (28) iz Čađavice zauzeo treće mjesto za što je honoriran s 1.000 eura.

Poljoprivrednica iz Bušetine Ivona Andrašić Presečan (31), osvojila je najviše glasova čitatelja Jutarnjeg lista čime joj je pripala nagrada sponzora.

Svi će oni u Bruxellesu predstavljati Hrvatsku na izboru najboljeg europskog poljoprivrednika, istakla je Glavak te dodala kako su finalisti pozvani posjetiti belgijsko središte EU administracije. 

“Čitava Europa teži generacijskoj obnovi poljoprivrede. U Hrvatskoj bilježimo rast i danas brojimo 24.000 mladih poljoprivrednika, što je udio od 14,3%, a koji je iznad prosjeka Unije. Mi hoćemo i više, zato ciljamo 20% udjela mladih u narednim godinama”, rekla je Vučković prilikom dodjele priznanja. 

Mladi investiraju i nositelji su diverzifikacije, naglasila je ministrica i najavila skori skori novi natječaj za mlade farmere koji će omogućiti do 75.000 eura potpore za njihove investicije.

Proglašenje pobjednika ovog izbora odvilo se pred nekoliko stotina uzvanika u sklopu svečanog otvorenja 6. međunarodnog kongresa ruralnog turizma koji se od 10. do 13. travnja održava u Podstrani u organizaciji Hrvatske udruga za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo“.


Fotoprilog


Tagovi

Dario Pocedulić Sunčana Glavak Marija Vučković


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Klub članova Selo

Kaptol 29, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 2337 741, e-mail: info@klubselo.hr web: https://www.klubselo.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U očekivanju svježeg mlijeka... #RuralFoto #životinje