Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacije
  • 07.07.2024. 16:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Deset hrvatskih poljoprivredno - prehrambenih inovatorica "brusit" će znanja kroz šest mjeseci

Za Empowering Women in Agrifood program ukupno je bilo preko 40 prijavljenih, od kojih je odabrano 10 sudionica. Tko su one i koje inovacije donose?

Foto: Petar Starčević (Smion)
  • 75
  • 0
  • 0

Prošlog mjeseca započeo je Empowering Women in Agrifood (EWA) program, na kojem ove godine sudjeluje deset sudionica s idejama za poboljšanje poljoprivredno-prehrambenog sektora u Hrvatskoj, priopćili su. Ističu kako je cilj ohrabriti žene poduzetnice da preuzmu vodeće uloge u sektoru gdje su statistički zastupljene u manjem broju. EIT Food podržava Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), tijelo Europske unije.

Pojašnjavaju kako odabrane sudionice prolaze kroz intenzivan šestomjesečni program gdje će imati prilike naučiti više o razvoju poslovanja, poslovnom planiranju, marketingu, definiranju prijedloga vrijednosti i kupca te o mnogim drugim temama koje će im uvelike pomoći razviti ideje i stvoriti održiva poslovanja.

U prostorijama tvrtke Bornfight, zajedno s mentorima su se okupili na Matchmaking događaju koji im je omogućio predavanje o intelektualnom vlasništvu, povezivanje s mentorima i predstavljanje njihovih poslovnih ideja. Organizator EWA programa dr.sc. Miro Hegedić iz inovacijske agencije Smion je predstavio program. Osim mentorstva i iskustva, ističu kako dvije najbolje očekuju i stipendije za daljnji rast i razvoj, i to u iznosu od 10.000 eura i 5.000 eura.

Koje inovacije donose 10 odabranih sudionica?

Za EWA 2024 program ukupno je bilo preko 40 prijavljenih, od kojih je odabrano 10 sudionica.

fdc
Deset odabranih sudionica EWA programa

Tomislava Vukušić Pavičić predstavlja tim RONSense koji razvija inovativno ekološki prihvatljivo rješenje plazmom aktivirane vode. Ovo rješenje potiče klijanje i rast biljaka zahvaljujući bogatom sadržaju dušika te ima i dezinfekcijska svojstva, čineći ga idealnim za zaštitu biljaka od mikroba i unapređenje vertikalnih metoda uzgoja. RONSense se usklađuje s ekološkim standardima i predstavlja održivu alternativu štetnim pesticidima.

Tim Jestivi konac, predvođen Ekaterinom Šprajc, fokusiran je na proizvodnju jestivog konca koji se koristi u kulinarstvu za vezivanje sastojaka. Izrađen od prirodnih materijala bez alergena, ovaj proizvod dolazi u raznim bojama i veličinama. Ekaterina je razvila prototip i pilot verziju stroja te planira proširenje proizvodnih kapaciteta i poboljšanje značajki prema povratnim informacijama kupaca, uz naglasak na zero-waste principu.

Obrt BAZA, vođen Lucijom Crnković, specijaliziran je za organsku proizvodnju začina primjenom održivih metoda bez pesticida. Umjesto kemijskih sredstava, koriste se biljke za odbijanje nametnika te hotelske strukture za insekte kako bi se osigurali zdravi začini bez glutena. Ova inicijativa odgovara na rastuću potražnju za sigurnom hranom i promiče ekološki prihvatljive prakse s ciljem visoke kvalitete i svježine proizvoda.

Valentina Merz predstavlja tim koji nudi širok spektar živih mikrozelenih proizvoda u posudama, različitih boja i okusa. Fokus im je na rješavanju izazova distribucije i transporta kako bi se osigurala svježina proizvoda te na unapređenju marketinga i prodaje radi kontinuirane proizvodnje.

OPG Rumarinka, pod vodstvom Marinke Franulović, usmjerava se na održivu proizvodnju voćnih proizvoda u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Marinka se bavi tradicionalnom proizvodnjom pekmeza te planira uspostaviti pogone za preradu voća kako bi se smanjio otpad i povećala učinkovitost, pružajući visokokvalitetne džemove, marmelade i sirupe.

Alina Jantol razvija jestivu krajobraznu farmu Kupalin vrt koja integrira potrošače u agroekosustav kroz tematske događaje i edukaciju. Njihova farma nudi jedinstvena iskustva uključujući zajedničku pripremu hrane, opuštanje u prirodi te direktnu distribuciju proizvoda.

Ana Matekalo fokusira se na liofilizaciju voća i povrća s ciljem produženja vijeka trajanja hrane do 25 godina, zadržavajući pri tome sve hranjive tvari. Njihov tim planira proširiti poslovanje na liofilizaciju povrća i proizvodnju smoothie prahova kako bi zadovoljili rastuću potražnju za zdravim i koncentriranim prehrambenim proizvodima.

Jelena Jakus vodi OPG Plame Hvar koji se bavi održivom proizvodnjom na otoku Hvaru. Njihovi planovi uključuju proizvodnju prirodnih peleta, razvoj farme malih životinja i edukaciju o održivoj poljoprivredi kroz radionice i dječje kampove.

OPG Bijela Murva, kojeg vodi Jelena Abramović, nudi intimno vrtno iskustvo s košarama sezonskih plodova, obogaćeno digitalnim edukativnim sadržajima i fitoterapijskim savjetovanjem. Njihova usluga integrira terapeutske prakse s prirodnim ciklusima uzgoja hrane, promičući holističko blagostanje.

Ivona Blažević predstavila je ideju urbane farme za uzgoj mikrozelenja s fokusom na obnovljivu energiju i edukaciju o nutritivnim prednostima mikrozelenja. Ivona planira direktnu dostavu mikrozelenja restoranima i privatnim kupcima, promovirajući mikrozelenje kao hranjiv i svestran kulinarski izbor.

Inače, EIT Food je najveća i najdinamičnija svjetska zajednica za inovacije u hrani. "Potičemo inovacije kako bismo izgradili prehrambeni sustav prikladan za budućnost, koji proizvodi zdravu i održivu hranu za sve", poručili su.


Tagovi

Empowering Women in Agrifood Inovatorice EIT Food Smion 10 sudionica EWA program Inovacije u poljoprivredi


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje