Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potvrđena optužnica
  • 20.02.2024. 16:05

Devetero optuženih za krijumčarenje stoke, prevozili ih čamcem iz Srbije u BiH

Prokrijumčarili najmanje 224 komada žive stoke. U pojedinim slučajevima čamcima je transportirali preko Drine.

Foto: Depositphoto/Chere722 (ilustracija)
  • 610
  • 46
  • 0

Tužilteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv devet osoba zbog sumnje da su u razdoblju od srpnja do početka studenog 2020. godine, sudjelovali u krijumčarenju stoke, čamcem preko rijeke Drine, iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu. 

Optužnica je podignuta protiv šestorice Zvorničana - Duška, Save i Svete Bajića, Negoslava, Darka i Nikole Obačkića, potom dvoje iz Bijeljine Slobodana Radišića zvanog Slobo i Božidarke Prodanović zvane Maca, te Kerima Husičića iz Banje Luke. 

Prema navodima optužnice, oni su pronalazili i kupovali živu stoku u većim količinama na području Srbije, koju su do granice s BiH dovozili njihovi poznanici te se u pojedinim događajima direktno, čamcem preko rijeke bez potrebnog odobrenja, izbjegavajući mjere carinske i veterinarske kontrole, bavili krijumčarenjem. Naknadno su, kako se dalje navodi, pribavljali fiktivnu dokumentaciju i "ušne markice" za uvezena grla, od njima poznatih veterinara i veterinarskih stanica.

Radi dalje prodaje, stoku su transportiarli u objekte na posjedima u vlasništvu optuženih Save, Duška i Svete Bajića ili direktno krajnjim potrošačima. Tako su organizirano prokrijumčarili najmanje 224 komada žive stoke.

Optuženi Duško Bajić se tereti i da je, djelujući kao organizator grupe za krijumčarenje robe-tekstila, zajedno s drugim pripadnicima grupe, na isti način se bavio ilegalnim prenošenjem tekstilne robe u većim količinama preko državne granice, koju je potom dalje isporučivao krajnjim kupcima vlasnicima trgovačkih radnji na tržnici Arizona, koji su naručivali krijumčarenu robu.

Navedenim radnjama su organizatori i pripadnici grupe pribavili protupravnu imovinsku korist u većem iznosu. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je istu i potvrdio.


Tagovi

Krijumčarenje stoke Potvrđena optužnica Živa stoka Fiktivna dokumentacija Ušne markice Veterinari


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.