Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Raspršivači i prskalice
  • 19.06.2014. 14:25

Do 2016. tehnički pregled sustava za zaštitu bilja

Uz to što će morati proći edukacije, poljoprivrednici su dužni do kraja 2016. obaviti i tehnički pregled sustava za zaštitu bilja - raspršivača i prskalica!

  • 964
  • 114
  • 0

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, nova pravila igre počela su vrijediti i na našim poljima. Uz to što će morati proći edukacije, poljoprivrednici su dužni obaviti i tehnički pregled sustava za zaštitu bilja - raspršivača i prskalica. Iako su do 2016. ovaj pregled dužni obaviti svi za više od 100 tisuća sustava, do sada ih je pregledano tek nekoliko stotina pa je pitanje hoće li cijeli posao biti obavljen na vrijeme ili poljoprivrednike čekaju nove kazne.

Pregled je moguće obaviti na Zavodu za mehanizaciju Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, ali i na terenu uz mobilne ekipe. "Početkom ove godine, donošenjem Zakona o uporabi pesticida, stvorena je idealna podloga za početak testiranja tehničke ispravnosti takvih sustava. Članovi Zavoda za mehanizaciju sudjelovali su u izradi Zakona i sada ravnopravno sudjelujemo u testiranju tehničkih sustava. Imamo dvije ispitne stanice, jedna je edukativnog karaktera, a druga se nudi kao prodaja znanja" kaže Đuro Banaj, predstojnik Zavoda za mehanizaciju PFOS. Zakon dijeli poljoprivrednike prema starosti njihovih sustava pa će oni stariji prije morati proći tehnički pregled.

"Strojevi koji su proizvedeni do 1995. godine, podliježu obaveznom testiranju do kraja studenog 2014., a strojevi proizvedeni iza 1995. godine moraju biti barem jedanput testirani, i moraju nositi ovlašteni znak ispitne stanice do kraja 2016. godine.

Tehnički pregled vezan je uz dvije odredbe, one o prskalicama i one o raspršivačima. Kada se radi o prskalicama, prvo se, kao i kod raspršvača, provjerava manometar. Nakon toga se pregledava crpka, koja može odstupati samo 10 posto od nazivnog protoka. Ispituje se i protok mlaznica." Svaki poljoprivredni proizvođač ili subjekat nakon pregleda strojeva dobija posebnu oznaku, naljepnicu, slično kao i kod tehničkog pregleda auta. Prskalice i raspršivači upisuju se u centralni sustav Ministarstva poljoprivrede (FIS) gdje se može vidjeti vrijedi li i dokad tehnički pregled.

Većina ih smatra da je to samo novi namet EU, no to ipak nije tako. Ispravni strojevi predstavljaju uštedu inputa u proizvodnji, ali i zaštitu okoliša. Poljoprivrednicima ne ginu ni seminari koji bi im trebali pomoći u provođenju Zakona o pesticida.


Tagovi

Raspršivači Prskalice Zakon o pesticidima Pesticidi FIS Manometar Zavod za mehanizaciju PFOS Tehnička ispravnost Đuro Banaj


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com