Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sporazum o žitaricama
  • 05.09.2023. 18:00

Dok cijene žitarica i dalje padaju, Erdogan ima poruku za Kijev

Erdogan je rekao da su očekivanja Rusije svima dobro poznata i da nedostatke treba otkloniti, dodajući da su Turska i UN radili na novom paketu prijedloga kako bi smanjili rusku zabrinutost

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 878
  • 60
  • 0

Cijene žitarica na svjetskim tržištima nastavile su padati i u ovom tjednu. I dalje je najveći razlog priljev ovogodišnje ruske žetve, ali i tamošnjih zaliha. 

Tako je na europskom terminskom tržištu cijena za ugovor koji ističe 23. rujna značajno pala na 217,75 €/t, što je za pet eura manje od one u petak. 

Ukida se zabrana izvoza žitarica iz Ukrajine za pet zemalja - kako utječe na cijene?

Za ugovor u prosincu je nešto viša i iznosi 233,50 €/t. 

Kukuruz u ugovoru za 23. studeni košta 211,50 €/t. 

Na čikaškom tržištu je pšenica za rujanski ugovor 203 €/t, a kukuruz za prosinac 176 €/t. 

Egipat je izravnom pogodbom kupio pola milijuna tona ruske pšenice. Naime, tamošnja Državna agencija za opskrbu robom (GASC) kupila je u petak od tvrtke Solaris oko 480.000 tona ruske pšenice po cijeni od oko 265 dolara po toni (250,25 €/t), s klauzulom CIF kojom prodavač preuzima troškove do iskrcaja na odredištu. Također, kupili su i 120.000 tona francuske i isto toliko rumunjske pšenice. 

Erdoganove poruke za Kijev 

Obnova sporazuma o žitaricama bila je tema jučerašnjeg sastanka turskog predsjednika Tayyipa Erdogana i ruskog Vladimira Putina u Sočiju. 

Erdogan je rekao da su očekivanja Rusije svima dobro poznata i da nedostatke treba otkloniti, dodajući da su Turska i UN radili na novom paketu prijedloga kako bi ublažili rusku zabrinutost, navodi Reuters.

Govoreći o uklanjanju nedostataka, komentirao je da bi Ukrajina trebala ublažiti svoju pregovaračku poziciju prema Rusiji u razgovorima o obnavljanju sporazuma i izvoziti više žitarica u Afriku umjesto u Europu.

"Ukrajina mora omekšati svoj pristup kako bismo mogli poduzeti zajedničke korake s Rusijom", rekao je novinarima.

Putin je pak ponovio rusko stajalište da se može vratiti sporazumu, ali samo ako Zapad prestane ograničavati ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda na globalna tržišta. Poseban memorandum dogovoren s Ujedinjenim narodima poziva na uvjete za olakšavanje ruskog izvoza hrane i gnojiva.

Kuleba: nećemo biti taoci

Sve je to istu večer komentirao ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba te izjavio da Kijev neće promijeniti svoje stajalište, ali da će uzeti u obzir turski prikaz pregovora u Sočiju.

"Ne trebamo i dalje biti taoci ruske ucjene, gdje Rusija stvara probleme, a onda poziva sve da ih rješavaju", rekao je Kuleba.

Prema pisanjima turskih medija, Erdogan je izjavio kako će o svemu razgovarati s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterressžom na općoj skupštini ovog mjeseca te da vjeruje kako bi se uskoro moglo pronaći rješenje.

Nekoliko sati prije samog sastanka Erdogana i Putina, napad ruske bespilotne letjelice na ukrajinsku luku za izvoz žitarica na Dunavu, oštetio je skladišta i zapalio okolne objekte. 


Tagovi

Ruske žitarice Ukrajinske žitarice Cijena pšenice Cijena kukuruza Tayyip Erdogan Vladimir Putin Sastanak Sporazum o žitaricama


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.