Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska poljoprivredna komora
  • 11.08.2017. 12:55

Dokad će najveći gubitnik biti hrvatski poljoprivrednik?

Zbog izmjene Pravilnika o inspekciji voća i povrća HPK je zatražila hitan sastanak s premijerom Plenkovićem!

Foto: Facebook/Hrvatska poljoprivredna komora
  • 2.696
  • 410
  • 0

Ministar poljoprvrede Tomislav Tolušić dobio je podršku Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske voćarske zajednice, Zajednice udruga hrvatskih povrćara i Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira koji su zbog izmjene izmjene Pravilnika o inspekciji voća i povrća odnosno vraćanja cijene kontrole uvoza voća i povrća na 90 kuna, zatražili hitan sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem.

"Smatramo da je ministar napravio dobar potez, jer naši proizvođači u sektoru voća i povrća u ovakvoj situaciji teško mogu proizvoditi. Kroz granice nam dolazi voće i povrće za koje smatramo da ne zadovoljava standarde kvalitete Republike Hrvatske i Europske unije. Ukazivali smo na taj problem i zato je ministar napravio pravilnik, koji je trebao omogućiti veću kontrolu voća i povrća i svega što ulazi u Hrvatsku", kazao je predsjednik HPK Mato Brlošić dodajući da imaju širu podršku udruga odnosno saveza udruga na nivou RH.

Kako je naglasio, tražit će da HPK dobiva mjesečno izvješće s granica o provođenju kontrola i analize tih kontrola.

"Na ovu odluku Vlade utjecaj su imali veliki trgovci, uvoznici, izvoznici i ministri susjednih država, pa tražimo Plenkovića da proizvođače voća i povrća već sljedeći tjedan primi, jer o ovoj temi imaju što za reći", kazao je Brlošić te zapitao: "Dokle će hrvatska poljoprivreda i hrvatski poljoprivrednik biti najveći gubitnik u proračunu? Sindikati za 2 do 3% u proračunu pripremaju štrajkove. Hrvatski seljak za 20% godišnje ima smanjena sredstva iz proračuna. I nikom ništa".

I dalje, zaključili su, stoje iza toga da je Tolušić napravio dobru stvar. Svi hrvatski poljoprivrednici, podsjetio je Brlošić, su morali proći tečaj i izobrazbu o primjeni herbicida i sve je to koštalo, za razliku od naših susjeda, koji to ne moraju i zato su kontrole važne.

Podrška Tolušiću i od mljekara

Podrška ministru stigla je i od udruge proizvođača mlijeka kao i člana izvršnog odbora OPG-ŽIVOT koje potpisuje predsjednik udruge mlijekara BPŽ-Ivan Klasnić.

Prenosimo je u cijelosti: "U ime udruge proizvođača mlijeka kao i člana izvršnog odbora OPG-ŽIVOT dajem punu podršku ministru poljoprivrede Tolušiću u borbi s "organiziranim kriminalom" koji smišljeno i uspješno do sada uništava hrvatsko selo i seljaka. Pozivam sve udruge, sve poljoprivredne proizvođače bez obzira o kojem vidu proizvodnje je riječ, a ujedno i same potrošače kojima je važno da znaju što jedu i piju i kojima je stalo do opstanka naše poljoprivrede da elektronskom poštom, dopisima, putem medija podrže jedinog ministra poljoprivrede od nezavisnosti RH koji zaista želi konačno uvesti reda u ovom sektoru.

Neshvatljivo mi je da sam premijer i ostale kolege iz vlade nisu stali u obranu ministra Tolušića. Da li ima logike da se RH kao punopravna članica EU pridržava evropskih direktiva, pravilnika, legislative i tko zna što još, a istovremeno dozvolimo uvoz robe koja ne podliježe propisima EK .Stoga vas još jedanput molim, podržimo čovjeka koji nama i našoj djeci želi osigurati, bolji, lakši i zdraviji život".

Foto: Facebook/Hrvatska poljoprivredna komora


Tagovi

HPK Pravilnik Kontrole Mato Brlošić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Teci teci Liko kroz Kosinj krivudaj

#RuralFoto #Selo