Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izmjene Pravilnika
  • 27.08.2024. 12:00

Došlo je do izmjena u Pravilniku intervencije 73.02. Obnova poljoprivrednog potencijala

"Još jednom naglašavamo, budite spremni i na vrijeme upišite sav poljoprivredni potencijal u službene registre kako bi bili prihvatljivi za potporu kroz ovu intervenciju", poručili su iz Agencije za plaćanja.

Foto: Shutterstock/OLEH SLEPCHENKO
  • 383
  • 0
  • 1

Objavljen je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi intervencije 73.02. "Obnova poljoprivrednog potencijala" iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.-2027. objavljen je u Narodnim novinama, broj 99/2024, 23. kolovoza 2024. godine, objavila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR).

Ističu kako je najvažnija izmjena za poljoprivrednike da se u slučaju obnove višegodišnjeg nasada ukinula obveza izrade tehnološkog elaborata. Osim toga, naglasili su kako ulaganje mora biti stavljeno u funkciju/uporabu ili biti spremno za uporabu do podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu, u suprotnom će Agencija za plaćanja korisniku izdati odluku o odbijanju zahtjeva za isplatu i/ili odluku o povratu sredstava. 

U izmjenama je i članak 10. stavak 6. koji sada glasi da ako se radi o obnovi objekta za skladištenje stočne hrane, korisnik je u godini nastanka i prije nastanka prirodne nepogode morao imati životinje i/ili proizvodnju stočne hrane.

Ostale izmjene možete pronaći ovdje.

Budite spremni i na vrijeme upišite sav poljoprivredni potencijal

Iz Agencije podsjećaju da su prihvatljivi korisnici fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i druge službene registre u trenutku nastanka prirodne nepogode ili katastrofalnog događaja, a koji se bave proizvodnjom primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Kako bi se projekt smatrao prihvatljivim za sufinanciranje, jedan od općih uvjeta prihvatljivosti projekta i ulaganja je da nadležno javno tijelo proglasi prirodnu nepogodu u skladu s propisima koji uređuju ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda. Šteta na relevantnom poljoprivrednom potencijalu koji je zahvaćen prirodnom nepogodom mora biti evidentirana u Registru šteta do trenutka podnošenja zahtjeva za potporu.

Uništenje poljoprivrednog potencijala korisnika mora iznositi najmanje 30 posto.

"Još jednom naglašavamo, budite spremni i na vrijeme upišite sav poljoprivredni potencijal u službene registre kako bi bili prihvatljivi za potporu kroz ovu intervenciju", poručili su.


Tagovi

Intervencija 73.02. Obnova poljoprivrednog potencijala APPRRR Izmjene Pravilnika


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Paša u sumrak, konji u zlatnoj svijetlosti. #RuralFoto #Životinje