Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed stanovnika
  • 28.07.2023. 13:15
  • Gradiška, BiH

Drama u selima tik uz hrvatsku granicu, mještani ne dozvoljavaju zakapanje usmrćenih svinja

U susjedstvu koje se također bori s afričkom svinjskom kugom, problem je kamo s lešinama. Pedesetak poljoprivrednika ne dozvoljavaju zakapanje na njihovom području, blokiran je i prolazak kamionima s usmrćenim životinjama. Intervenirala je i žandarmerija.

Foto: FB/Micro Mreža
  • 712
  • 76
  • 0

Mještani sela na području Gradiške uz Savu u susjednoj BiH, tik uz hrvatsku granicu, od jučer su na nogama i ne dozvoljavaju zakapanje eutanaziranih svinja na njihovom području. 

Kako je objavila Micro Mreža, prosvjeduju stanovnici Cerovljana i ostalih sela: Berek, Elezagići, Bukovac, Cimiroti. Danas se okupilo njih pedesetak i ne dozvoljavaju prolazak kamionima s leševima zaraženih životinja. Intervenirala je i žandarmerija koja osigurava put. Okupljeno stanovništvo najavljuje i prosvjede ispred Gradske uprave.

Kamo s lešinama?

Jučer su protiv zakapanja svinja prosvjedovali stanovnici Petrovog sela ispred gradske uprave te su njhovi zahtjevi uvaženi jer ondje iz te zemlje crpe pitku voduNo, pojavio se još veći problem-  na farmi u ovom mjestu eutanazirane su 1.283 svinje pa je gradonačelnik Zoran Adžić rekao da će biti ukopane u Donjoj Dolini. Međutim, ta odluka je promijenjena, pa će ih zakopati u Cerovljanima u zaseoku Batar, gdje je nekada bilo životinjsko groblje. Naveo je da su ispoštivali sve preporuke Republičkog kriznog centra za borbu protiv afričke svinjske kuge.

"Nitko nije ugrožen jer su ispoštivani svi propisi, da je vodonepropusno, da nema u blizini stanovništva, da nije na privatnom zemljištu, i da napomenem da je na tom mjestu nekada bilo životinjsko groblje. Razumijem narod da je zabrinut, ali mi moramo poštivati odluke institucija i riješiti te eutanizirane svinje.”

Dodao je da nema uvjeta da se zakopaju u Petrovom Selu i da je bio opravdan prigovor stanovnika.

Mještani u strahu za egzistenciju 

S gradonačelnikom se ne slažu mještani sela Berek i Cerovljana. Ljubo Jojnović iz Bereka kaže da će sam transport tih svinja kroz njihovo selo ostaviti prostora za širenje zaraze.

U strahu je i Zoran Zrnić koji ima farmu s oko 100 svinja. Brine da će ostati bez kruha ako zaraza dođe u njegovo gospodarstvo. 

"Moja cijela obitelj, žena, dvoje djece i moji roditelji živimo od poljoprivrede i ako nam ta zaraza dođe, ne znamo što ćemo. Strahujemo i ne možemo dopustiti da se te svinje ovdje ukopaju. Nas je sad ovdje 40, ali bit će nas više, jer u Cerovljanima ima oko 50-ak obitelji koje žive od poljoprivrede."

Inače, na četiri farme u Gradišci potvrđena je afrička svinjska kuga, a po svemu sudeći zaraza se širi te gradu na Savi prijeti scenarij iz Semberije, gdje je eutanazirano 12.000 svinja.


Tagovi

Eutanazirane svinje Prosvjed Afrička svinjska kuga Zakapanje zaraženih svinja Blokiran put


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ljepota i moć prirode.