Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 23.06.2023. 18:00

Dramatično na tržištu žitarica i uljane repice - kako izgledaju cijene?

Vremenske prilike, žitni koridor, izvještaj USDA i kupovina iz Afrike su imale najveći utjecaj na cijene.

Foto: Depositphotos/Romaset
  • 8.590
  • 449
  • 0

Tržište žitarica je i dalje veoma nestabilno. Cijena pšenice je ovog tjedna prešla granicu od 250 eura/t. Iznosila 251 euro/t prvi put od 8. svibnja. Ipak je u petak do 14 h na pariškom Matifu pala na 247,50 eura/t. Za tonu kukuruza je trebalo izdvojiti 245,75 eura.

Dramatično je i na tržištu uljane repice koja je pala na 441,50 eura/t. Osnovni razlog ovoj promjeni je pad cijena sirove nafte.

Vremenske prilike u SAD-u

Na nestabilnost tržišta veliki utjecaj imaju vremenske prilike i suša u SAD-u, niske cijene ruske pšenice. Najveći poticaj rastu imao je izvještaj USDA gdje je objavljeno pogoršanje uvjeta i smanjena prognoza za prinos. To je posebno došlo do izražaja na čikaškom CboT-u gdje za tonu ove žitarice treba izdvojiti 247,83 eura. Za kukuruz 237,33 eura/t, dok je soja koštala 503,21 euro/t.

Do nove žetve na sjevernoj hemisferi ima još vremena i sve oči su uprte kako će proći oprašivanje, zametanje i nalijevanje zrna pšenice i drugih žitarica. Na jugoistoku SAD-a kiša je pala prošlog tjedna, a očekuje se i u pojasu uzgajanja kukuruza i soje.

Ruska konkurencija

Cijene europske pšenice imaju oštru konkurenciju u ruskoj koja ima nižu cijenu. Alžir je kupio 630.000 t pšenice i većinom se radilo o isporukama iz Rusije.

Žitni koridor iz Ukrajine je pod znakom pitanja. Ističe 18. lipnja i postoji neizvjesnost oko produžetka. Dodatnu napetost stvorila je posjeta afričke predsjedničke delegacije Moskvi koja je optužila Zapad da svojim sankcijama blokira ruski izvoz žitarica i gnojiva. Zbog toga mnogi odustaju od transporta žitarica iz Ukrajine gdje će žetva biti smanjena najmanje 30 posto. Trenutno Kina nastavlja utovar kukuruza, a količina bi uskoro trebala dostići 5,5 milijuna tona.

U Europskoj uniji očekuju se stabilni prinosi, unatoč suši na Iberijskom poluotoku. Španjolska, Portugal i Francuska se suočavaju s njezinim posljedicama, a uočava se i trend smanjenja sjetvenih površina. U Italiji će poplave imati utjecaj na proizvodnju pšenice i ječma. Balkan i jug Skandinavije su bili pogođeni hladnim valom, što je odložilo sjetvu ljetnih kultura.


Tagovi

MATIF CBoT Cijena pšenice Cijena soje Cijena uljane repice Cijene žitarica Cijena kukuruza Pariška burza Uljarice i žitarice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja