Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 08.08.2023. 14:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Drava prijeti i Osječko-baranjskoj županiji, stiže rekordni vodeni val

Snage Civilne zaštite u svim općinama i gradovima na području ove županije stavljaju se u stanje pripravnosti, i to do opoziva.

Foto: OBŽ
  • 1.042
  • 131
  • 0

"Vodostaji Mure i Drave na svim vodomjernim postajama viši su od onih 2014. godine, kada smo imali izvanrednu situaciju u Osječko-baranjskoj županiji", upozorio je direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i Dravu Hrvatskih voda Željko Kovačević na danas održanoj sjednici Stožera civilne zaštite te županije.

Rezultat je to povijesnih oborina u Sloveniji, a vodeni val koji se kreće Savom, Murom i Dravom stiže očekivano od petka, 11. kolovoza i na područje ove slavonske županije, gdje su u tijeku niz aktivnosti, procjena i priprema za obranu od poplava.  

Kako je kazao Kovačević, glavne aktivnosti trenutno provode u vikend naselju Karašica, gdje su napravili zaobalne nasipe u dužini više od 1 km te postavili boks-barijere. "Vjerujemo da će to biti dovoljno da se naselje obrani od ovolike količine vode", rekao je i dodao da su Hrvatske vode od poplava 2014. godine do danas izvele niz radova na sustavu obrane od poplava.

Visok stupanj pripravnosti

Još u nedjelju 6. kolovoza, Ravnateljstvo CZ donijelo je odluku o visokom stupnju pripravnosti obrane od poplava za gradove i općine na području spomenute županije, a danas su donijeli odluku da se operativne snage CZ u svim općinama i gradovima na području OBŽ stavljaju u stanje pripravnosti, i to do opoziva.

Sustav obrane u vikend naselju Karašica

"Cjelokupan sustav je spreman za predstojeća događanja, a nadamo se da vodeni val, koji prijeti zaista rekordnom visinom, neće donijeti veće štete i neugodnosti na području naše županije, no upozoravamo sugrađane na odgovorno ponašanje u vezi kupanja, vožnje čamcima i šetnji po ugroženim područjima, apeliramo da to ne čine i tako čuvaju prvenstveno sebe", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ i zamjenik župana Mato Lukić.

Izlijevanje Drave u Osijeku

"Izgradili smo nasipe u Svetom Đurađu i kod Viljeva, izgrađen je sustav obrane od poplava na vikend naselju Karašica, u gradu Osijeku imamo obaloutvrdu gradskog tipa prema Donjem gradu, a zaštita postoji i na lijevoj obali Drave", dodao je Kovačević.

Međutim, kaže da Drava uvijek može iznenaditi, ali da je povoljna situacija na područje županije s obzirom na napore učinjene u posljednjih devet godina.

Načelnik Stožera CZ Grada Osijeka i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin kazao je kako je stanje ozbiljno, ali nema mjesta panici. "Što se tiče grada Osijeka očekujemo vrlo visok vodostaj Drave tijekom predstojećeg vikenda, a prema sadašnjim prognozama ona će se izliti na šetnicu na lijevoj obali", upozorio je.

Održana je sjednica Stožera civilne zaštite

Pozvao je sve građane i njihove goste da budu iznimno oprezni i da se ponašaju odgovorno te ne idu na to područje jer je Drava iznimno brza, mutna i opasna.


Fotoprilog


Tagovi

Drava Osječko-baranjska županija Poplave Vodeni val Pripravnosti Civilna zaštita


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.