Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autor godine
  • 31.12.2023. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Dražen Kaučić autor je godine Agrokluba u 2023.

Agrometeorolog, vinogradar, vinar, lovac, tenisač, planinar, gitarist, skijaš, ponosni otac i djed - sve je to naš dragi kolega, mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: arhiva D. Kaučića
  • 947
  • 123
  • 1

"Želim da prognoza bude svakome razumljiva, a opet i dovoljno stručna", moto je Dražena Kaučića, poznatog agrometeorologa i dragog nam kolege, našeg ovogodišnjeg laureata jer konac svake pa i ove 2023. vrijeme je kada odabiremo autora/icu godine.

Činimo to devetu godinu zaredom ponosno vam ove predstavljajući kolegu čije agro prognoze čitate svaku srijedu i to od sad već davne 2018. Ili, da budemo točniji, ako nije srijeda, onda stiže idući dan, a razlog za to je uvijek opravdan - radovi u vinogradu! 

Premda rođeni Zagrepčanin, gdje i danas živi - ne može bez svoje Pregrade, grada u kojem se nalazi mala zagorska katedrala, koju, naglašava, svakako treba posjetiti. Ondje je proveo djetinjstvo i naslijedio još od pradjeda jedan građevinski objekt iz 17. stoljeća kojeg, kako kaže, u zajednici s ostalim članovima obitelji održava "na životu“.

"Nedaleko na brdu je i vinograd, glavni grad Hrvatskog zagorja", smije se naš autor godine koji ima oko 350 trsova vinove loze sorte Chardonnay, ali niti jednu fotografiju sebe u vinogradu jer ondje se ili radi ili slika nekog drugog.

"Tako vam je to. Kad nešto trebate, nema", kroz smijeh opisuje bezuspješnu potragu za vlastitom fotografijom iz najdražeg grada

Osim berbe, sve poslove u vinogradu obavlja sam 

Kako stručno objašnjava ovaj dobitnik brojnih priznanja zlatnog vinara, uzgojni oblik je Guyot, razmak između redova je 120 cm, a između trsa 100 cm. Prerada grožđa se obavlja u podrumu uz kontrolirano vrenje selekcioniranih kvasaca, Napominje da uz vlastito grožđe mora kupiti još kupiti 200 kilograma da bi se postigla količina od 500 litara mošta s 3.2 pH, i 85 Oe. Osim berbe, sve poslove obavlja sam!

"Dok mogu hodati na leđima ću nositi 15 litara fungicida prskajući svakih 7 do 10 dana", ističe neumorni vinogradar i vinar napominjući da mu je danas kad je u mirovini puno lakše jer se ne mora često putovati iz Zagreba u Pregradu i obrnuto. 

Svestrani Dražen Kaučić uhvaćen "okom" unuka samo za Agroklub

Ističe i da je lijepo raditi kada je vrijeme stabilno. No, kada je nestabilno, koristi se upravo svojim znanjem i iskustvom stečenim radeći u Državnom hidrometeorološkom zavodu. Naime, cijeli radni staž proveo je ondje i to na radnom mjestu pomoćnika ravnatelja Zavoda, načelnika Agrometeorološkog odjela, višeg stručnog savjetnika te voditelja Odjela za agrometeorološka istraživanja.

Sudjelovao je kao autor ili suautor u izradi tri znanstveno-stručne knjige, a ukupno je objavio 30 znanstvenih radova. Bio je i predstavnik u Komisiji za agrometeorologiju Svjetske meteorološke organizacije.

Agrometeorologija je primijenjena grana meteorologije. "Ona je u funkciji ne samo ratarstva, nego i voćarstva, vinogradarstva, povrtlarstva, ali i stočarstva. Promjenom klime njen značaj iz godinu u godinu raste", ponosno kaže.

Mediji prepoznali značaj agroemteorologije

Navodi i da je vrijedno istaknuti da su mediji to prepoznali još prije 30 godina kad je upravo on kao gost Ružice Trauber u "Plodovima zemlje“ govorio o utjecaju vremena na poljoprivredne kulture. Malo pomalo nastavilo se s objavljivanjem agrometeorološke prognoze u toj emisiji HRT-a svakog tjedna sve do današnjih dana.

Uslijedilo je objavljivanje prognoze i jednom tjedno u Dobro jutro Hrvatska, pa zatim na radio Sljemenu jednom tjedno. U Gospodarskom listu je također bila redovita, a podsjeća i na agrometeorološku prognozu u Vrtu koji je izlazio kao prilog u Večernjem listu. 

Dražen Kaučić s nama je od 2018., a iza njega je više od 250 tekstova

"Osim obaveza prema medijima, moj rad na pisanju znanstvenh i stručnih radova, ali i njihova prezentacijama na kongresima nije bila zapostavljena", napominje. Mora se, kaže, pohvaliti kako su 80-tih godina imali nadzor nad 160 agrometeoroloških postaja u Hrvatskoj postavljenih unutar radnih jedinica tada postojećih kombinata. Izmjereni meteorološki podaci prolazili su kroz kontrolu, a zatim se kao provjereni davali na korištenje stručnim službama unutar svakog kombinata. Instrumenti na postajama redovito su se dva puta godišnje kontrolirali.

"Mislim da u Hrvatskoj nema mjesta gdje nisam bio. Bilo je lijepo raditi s ljudima koji su cijenili agrometeorologiju", naglašava navodeći da je svoj posao uistinu volio, a voli ga i danas jer želi da naš marljivi poljodjelac zna kakvo je bilo vrijeme i kakvo će ono biti.

"Želim da agrometeorološka prognoza koristi nekome tko planira obavljati sjetvu, preventivna prskanja, a na kraju i berbu. Da bude svakome razumljiva, a opet i dovoljno stručna", podcrtava stručnjak koji je osnovnu školu i gimnaziju pohađao u Pregradi i Zaboku, a fakultet Poljoprivrednih znanosti u Zagrebu. Magistrirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 

Upravo je on pridonio prepoznavanju značaja agrometeorologije 

Tijekom rada, ali još i danas član je Hrvatskog lovačkog saveza, Hrvatskog planinarskog saveza, Hrvatske mljekarske udruge i Hrvatskog agrometeorološkog društva. 

Gitara kao utjeha kad ne može u vinograd 

Dakle, naš dragi kolega ima i brojne hobije. Voli planinariti, još prije godinu dana je i skijao, dok ljubav prema lovu ne prestaje.

"Ah, naigrao sam se i tenisa. Došle godine pa koljena slabije drže. Gitara mi je utjeha kad je vrijeme loše i kad se ne može u vinograd. Iz mojih hobija se vidi da volim ljude, društvo, pjesmu i veselje u mojoj udruzi vinara "Dobra kaplica“, smije se otkrivajući nam da uredno više puta tjedno vježba plivanje jer mu je cilj ovog ljeta preplivati uvalu. 

Posebno je ponosan na svoju obitelj. "Moja je obitelj velika. Imam kćer i sina, snahu i zeta, te tri unuka i dvije unuke. Hvala Bogu svi su zdravi i marljivi. Dakle, pa tko sretniji od mene?", ističe naš autor godine zahvaljujući nam na laskavoj tituli. 

"Strašno ste me ovime iznenadili. Ovo je za mene nešto strašno veliko", naglašava. 

Dragi Dražene, posve zasluženo i hvala vama na godinama sjajne suradnje i svim idućim tekstovima. Čast nam je. 

Inače, proteklih godina u Hrvatskoj, ovo priznanje Agrokluba dobili su Damir Rukovanjsk(Osijek, 2015), Vjekoslav Hudolin (Dragalić, 2016)Ivana Jurišić (Zagreb, 2017), Nedjeljko Jusup (Zadar, 2018), Blanka Kufner (Kastav, 2019), Marinko Petković (Zagreb, 2020), Goran Gazdek (Virovitica, 2021), Vesna Mijat (Zagreb, 2022.) i sada Dražen Kaučić (Zagreb, 2023.)


Fotoprilog


Tagovi

Dražen Kaučić Autor godine Agroklub Agroklub 2023 Novinar Agrometeorologija Vinograd


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled kroz prozor. #RuralFoto #selo