Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlada soja
  • 23.04.2024. 18:00

Edamame je naziv za dobro poznatu mahunarku - jede ju i Novak Đoković

Iako se čini da je riječ o kakvoj egzotičnoj biljci, edamame je tek japanski naziv za mlade zelene sojine mahune, odnosno nedozrelo zrno soje

Foto: Depositphotos/Furian
  • 201
  • 34
  • 0

Što jede Novak Đoković godinama intrigira javnost, najviše stoga što se njegov jelovnik većinom bazira na biljnoj prehrani. Do sada je najviše popularizirao datulje koje jede između mečeva jer polagano otpuštaju energiju i daju osjećaj sitosti. 

Svoju je prehranu promijenio nakon što je utvrđeno da je intolerantan na gluten (protein pšenice) te mliječne proizvode. Većinom se sastoji od povrća, voća, bijelog mesa, ribe, orašastih plodova, sjemenki, nerafiniranih ulja te mahunarki kao što su grah, slanutak, leća i edamame. 

Mlada soja

Iako se čini da je riječ o kakvoj egzotičnoj biljci, edamame je tek japanski naziv za mlade zelene sojine mahune, odnosno nedozrelo zrno soje. Dakle, gotovo isto što mladi grah. 

Sadrži vitamine B1, B2, B3, folat te vitamin K kao i minerale od kojih prvenstveno kalcij, željezo, magnezij, ali i cink, kalij, mangan. Soji se inače pripisuju zasluge u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila, smanjenju rizika od raka dojke i prostate, ublažavanju simptoma menopauze kao i zaštiti od gubitka koštanog tkiva. 

A da su često na tanjuru Novaka Đokovića, otkrila je njegova savjetnica za prehranu, nutricionistica Nevena Veselinović na nedavno održanom panelu naziva "From zero to hero s plant based konceptima", dakle onima koji se temelje na biljnoj hrani, a koji je održan proteklog vikenda na Weekend Food Festivalu u Rovinju. 

Ona sportašima tijekom dana preporučuje kombinaciju biljnih proteina kao što su žitarice poput heljde, amaranata, kvinoje te crvenu leću, edamame i zeleno lisnato povrće. 

Jede li se i mahuna? 

Soju za edamame možete uzgojiti sami, a upravo je sada vrijeme njezine sjetve. Mahune se beru dok su još zelene, a u njima je formirano zrno, kao i kod, primjerice graška ili mladog graha. 

Evo 8 savjeta za uspješnu sjetvu soje

Za jelo se priprema tako da se zrno može očistiti od nje pa dalje pripremati kuhano, na pari, u salati, juhi, rižotu, pržena - na sve one načine kako biste koristili mladi grah ili pak grašak. No, može se ostaviti u mahuni te također pržiti, peći u pećnici, blanširati ili kuhati na pari. 

No, treba napomenuti da se ne preporuča jesti samu mahunu jer može biti žilava i teško probavljiva, kao i kod mladog graha. Dakle, zelene mahune soje nisu otrovne niti opasne za konzumaciju, ali mogu uzrokovati poteškoće u probavi, ali i opasnost od gušenja. 


Tagovi

Novak Đoković Jelovnik Prehrana Edamame Zelena soja Mahuna soje Mlada soja Recept Nevena Veselinović


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!