Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biokontrola
  • 30.08.2024. 16:00

EU traži od država članica stajališta o definiciji proizvoda za biokontrolu

Primjeri biokontrole uključuju biopesticide i alternativne metode, kao što je puštanje prirodnog predatora kako bi se kontrolirala veličina populacije druge vrste

Foto: Shutterstock/Susanto91
  • 106
  • 13
  • 0

Države članice imaju rok do sljedećeg tjedna da podnesu svoja stajališta Europskoj komisiji o prijedlogu zajedničke definicije proizvoda za biokontrolu.

Naime, Komisija traži od zemalja EU da komentiraju uključivanje definicije biokontrole, prirodnih rješenja za kontrolu štetnika, u uredbu Unije o ocjenjivanju i autorizaciji proizvoda za zaštitu bilja, piše Euractiv.

Primjeri biokontrole uključuju biopesticide i alternativne metode, kao što je puštanje prirodnog predatora kako bi se kontrolirala veličina populacije druge vrste. Međutim, EU nema zajedničku definiciju, a to je čimbenik koji usporava proces autorizacije za rješenja koja se globalno sve više koriste kao održive alternative kemijskim pesticidima.

Dugotrajni postupak odobravanja proizvoda

U SAD-u, Brazilu i Kanadi novi bioproizvodi odobreni su u roku od jedne do tri godine nakon primjene, prema prezentaciji industrije na neformalnom sastanku ministara poljoprivrede u Sint Truidenu, Belgija, 8. travnja. S druge strane, trenutačna pravila EU zahtijevaju da takvi proizvodi prođu isti dugotrajni postupak odobravanja od 6 do 10 godina, kao i kemijski pesticidi.

Na sastanku u srpnju Komisija je dala državama članicama rok do sljedećeg petka (6. rujna) da daju svoje mišljenje o predloženom novom tekstu o definiciji biokontrole.

"Postoji velika podrška za biokontrolu. Samo moramo pronaći pokretač kako bismo ga brže mogli staviti u ruke poljoprivrednika", rekla je za Euractiv Jennifer Lewis, izvršna direktorica Međunarodne udruge proizvođača biokontrole (IBMA).

O definiciji biokontrole se već raspraljalo

Proizvođači su se žalili na opterećujući postupak odobravanja bioloških rješenja, za koji kažu da koči prijelaz na održiviju poljoprivredu, a dužnosnici Komisije obećali su da će poduzeti daljnje korake kako bi olakšali njihovo prihvaćanje.

No, piše ovaj medij, ovo nije prvi put da je definicija biokontrole na stolu. Posljednji pokušaj zakonske definicije uključen je u prijedlog Uredbe o održivoj uporabi pesticida (SUR), kontroverznog teksta koji je Europski parlament odbacio prošle godine, a Europska komisija povukla u veljači.

Prijedlog, čiji je cilj bio prepoloviti upotrebu pesticida do 2030. godine, opisao je biokontrolna sredstva kao "prirodna sredstva biološkog podrijetla ili njima identične tvari". Kako SUR nije postao zakon, ni definicija nije zaživjela.


Tagovi

Europska unija Pravila o pesticidima Biokontrola Kontrola štetnika Proizvodi za zaštitu bilja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Krški fenomen Japage u selu Rastičevu kraj Kupresa. #RuralFoto #Priroda