Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 05.10.2023. 15:00

Europska komisija odgodila zabranu kaveza

Zahtjevi o dobrobiti životinja ostaju prioritet u narednim mjesecima, ali revizija cjelokupnog zakonodavstva zahtijeva više procjene i dijaloga, kaže Maroš Šefčovič

Foto: Depositphoto/Miguel-Perfectti
  • 285
  • 15
  • 0

Europska komisija je odgodila prijedloge za zabranu kaveza, smjernice za klanje ili označavanje, priopćio je na sjednici Europskog parlamenta Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije, koji je odgovoran za praćenje Zelenog plana.

Ostaju prioritet, ali... 

Ukazao je da zahtjevi o dobrobiti životinja ostaju prioritet u narednim mjesecima, ali da revizija cjelokupnog zakonodavstva zahtijeva više procjene i dijaloga usprkos činjenici da su brojne konzultacije i dijalozi već održani. Potvrdio je da Europska komisija namjerava dostaviti prijedlog o zaštiti životinja tijekom transporta do prosinca 2023. godine.

No, usvajanjem samo jednog od četiri postavljena, neće se zadovoljiti zahtjevi milijuna građana. 

Građani podržali zabranu kaveza

Naime, europske organizacije civilnog društva su razočarane i smatraju da je Komisija za to imala dovoljno vremena i mogućnosti. Euro group for animals izvještava da su brojne nevladine organizacije prikupile 1,4 milijuna potpisa putem građanske inicijative za podršku prijedlogu za zabranu kaveza. Nakon brojnih pritisaka, Komisija se obavezala da će zabraniti kavezni uzgoj kao dio Uredbe o uzgajanju životinja koja će biti usvojena u trećem kvartalu 2023.

Upozoravaju da će samo ažuriranje pravila transporta živih životinja ostaviti milijarde njih na milost i nemilost zastarjelim zakonima ili bez ikakvih zakona. Podsjećaju i da su brojna mišljenja EFSA-e pokazala hitnu potrebu ažuriranja postojećih pravila.

"Kašnjenje nije ono što građani žele. Ova odluka postavlja pitanja o budućnosti dobrobiti životinja u Europi", kaže Reineke Hameleers, izvršna direktorica Euro group for animals.


Tagovi

Dobrobit životinja Transport životinja Zabrana kaveza Maroš Šefovič Europska komisija Europski parlament


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.