Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vukovi
  • 06.09.2023. 16:30

Europska komisija preispituje status zaštite vukova

Komisija razmatra promjenu statusa zaštite vukova, što je glavni zahtjev skupine lovaca i stočara.

Foto: Depositphotos/jamcgraw
  • 484
  • 168
  • 0

Predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen, čijeg je ponija prošle godine u Njemačkoj usmrtio vuk, pozvala je na preispitivanje strogih pravila zaštite ovih predatora. 

"Njihov broj u nekim europskim regijama je postala stvarna opasnost za stoku, a potencijalno i za ljude", upozorila je. Stoga je pozvala lokalna i nacionalna tijela da prema potrebi poduzmu mjere koje im omogućuje postojeće zakonodavstvo EU.

Odnosno, od lokalnih zajednica, znanstvenika i drugih zainteresiranih da do 22. rujna dostave ažurirane podatke o populaciji vukova. Naime, na temelju njih Komisija će odlučiti o prijedlogu izmjene statusa zaštite unutar EU, ali i ažurirati pravni okvir i prema potrebi uvesti dodatne fleksibilnosti s obzirom na razvoj te vrste.

Inače, oni su strogo zaštićena vrsta prema EU Direktivi o staništima i Bernskoj konvenciji o zaštiti europskih divljih vrsta i prirodnih staništa, što znači da je njihovo hvatanje i ubijanje zabranjeno. No, vrijede određeni izuzeci, posebice kada predstavljaju opasnost za ljude ili stoku.

Užas u Dalmaciji: Vuk zaklao skoro cijelo stado ovaca

Lovačke i poljoprivredne udruge već dugo pozivaju Bruxelles da preispita status zaštite ovih krvoločnih životinja kako bi im se omogućilo ubijanje njihovog većeg broja, tvrdeći da su farmeri "pod golemim pritiskom" da zaštite svoju stoku.

Međutim, grupe za zaštitu okoliša protive se tome i ističu da su oni i dalje ugrožena vrsta te da bi ukidanje statusa zaštite ugrozilo njihov dugoročni oporavak.


Tagovi

Ursula von der Leyen Vukovi Zaštita vuka Zaštita stoke Europska komisija Europska unija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.