Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz iz Rusije
  • 18.03.2024. 18:00

Europska unija će zabraniti uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Rusije?

Uvoz hrane i gnojiva bili su izuzeti od sankcija EU-a prema Moskvi, a nakon invazije Rusije na Ukrajinu, kako bi se očuvala globalna prehrambena sigurnost. No, pritisak EU lidera je sve veći

Foto: Depositphotos/Genrix20061
  • 838
  • 95
  • 0

Stanje tržišta žitarica u Europskoj uniji i utjecaj uvoza iz Rusije, bila je jedna od tema nedavno održane rasprave između predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i poljskog premijera Donalda Tuska

"Komisija razmatra mogućnost uvođenja ograničenja na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Rusije u Europsku uniju i uskoro ćemo iznijeti prijedlog", rekla je von der Leyen. 

Koriste hranu kao oružje? 

Ovakav stav je uslijedio nakon što je europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski odlučio objaviti usvajanje mjera na razini EU u svojoj rodnoj Poljskoj, prenosi Euractiv.

Wojciechowski se bori sa sve većim pritiskom poljske vlade i vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), kojoj i sam pripada, da podnese ostavku usred masovnih prosvjeda poljoprivrednika diljem Europe proteklih mjeseci.

Tijekom nedavne konferencije za novinare u Varšavi, govorio je o pitanju ruskih žitarica i utjecaja na tržišta EU. 

"Kada Rusija koristi hranu kao oružje, moramo reagirati. Rusija će izvesti više od 50 milijuna tona pšenice. Jedna zemlja pokriva četvrtinu izvoza pšenice, a to može destabilizirati situaciju", rekao je novinarima.

Doći će do neravnoteže na tržištu?

Uvoz hrane i gnojiva bili su izuzeti od sankcija EU-a prema Moskvi, a nakon invazije Rusije na Ukrajinu, kako bi se očuvala globalna prehrambena sigurnost. No, Komisija se sve više suočava s rastućim pritiskom od strane europskih lidera koji traže trgovinska ograničenja.

Prošlog mjeseca, Latvija je uvela jednostrani trgovinski embargo na uvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda, a Tusk je sugerirao da bi se slične mjere mogle poduzeti u Poljskoj.

Članovi Europskog parlamenta, širokog političkog spektra podržavaju ideju o ograničenjima za ruske poljoprivredno-prehrambene proizvode. 

Međutim, povjerenica za unutarnje poslove EU-a Ylva Johansson, koja je govorila u ime visokog predstavnika EU-a Josepa Borrella, upozorila je na moguće poremećaje koji proizlaze iz sankcija na rusku hranu, što može dovesti do neravnoteže na tržištu i rezultirati višim cijenama hrane za zemlje u južnoj hemsiferi koje se oslanjaju na ruski uvoz.


Tagovi

Uvoz iz Rusije Ograničenje uvoza Embargo Janusz Wojciechowski Hrana kao oružje Rat u Ukrajini Prosvjedi poljoprivrednika


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.