Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt
  • 13.11.2013. 13:15

Europske mogućnosti za ruralne žene

Centar za edukaciju, savjetovanje i inovacije (CESI), u partnerstvu sa Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijem Kaj provodi projekt "Europske mogućnosti za ruralne žene"

Foto: freepik.com
  • 429
  • 45
  • 0

Centar za edukaciju, savjetovanje i inovacije (CESI), u partnerstvu sa Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijem Kaj provodi projekt "Europske mogućnosti za ruralne žene". Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012. Projekt se provodi na području Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije.

Cilj je informirati žene iz ruralnih područja o mogućnostima koje donosi članstvo u Europskoj Uniji te osvijestiti njihov doprinos EU. Projekt traje 15 mjeseci, a uključuje i edukaciju žena o mogućnostima financiranja projekata iz EU fondova te upoznavanje građana i građanki s utjecajem članstva u EU na njihov svakodnevni život.

Jedan od glavnih ciljeva politike ruralnog razvoja je pospješiti kvalitetu života u ruralnim sredinama i promicati raznolikost ekonomskih aktivnosti. Rodna osviještenost ruralnog sektora je ključna strategija Europske unije, ne samo za potrebe promicanja jednakosti muškaraca i žena nego i za ekonomski razvoj i održivost ruralnog područja.

Mnogi problemi koji se tiču ravnopravnosti muškaraca i žena još nisu riješeni. Analiza podataka pokazuje kako se od devedesetih godina pa sve do danas, u EU održao trend po kojem su muškarci glavni korisnici pomoći u proizvodnji iz strukturalnih fondova EU. Ženama iz ruralnih područja je potreban poticaj za njihov osobni i profesionalni razvoj te jača podrška u njihovom nastojanju da postignu financijsku neovisnost.

Projektom je predviđeno sudjelovanje 15 - 20 žena koje pokazuju interes i mogućnosti za razvijanje inovativnih projekata u edukacijskom programu. Održat će se tri informativna seminara, u suradnji s lokalnim ženskim inicijativama, lokalnim vlastima i zainteresiranim razvojnim agencijama i institucijama, kojima namjeravaju obuhvatiti oko 100 sudionica nakon čega će biti provedena uža selekcija kandidatkinja koje će ući u program.

Bit će snimljena i četiri kratka filma o ženama koje vode inovativne projekte, zadruge, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrte ili inicijative. Želja im je predstaviti primjere dobre prakse i inovativne pristupe koji imaju potencijal realizacije i u drugim dijelovima zemlje te ukazati na njihov doprinos u razvoju lokalnih zajednica.

U svakoj županiji bit će organiziran okrugli stol u suradnji s lokalnim vlastima i povjerenstvima za ravnopravnost spolova, a informiranje građana i građanki će se vršit putem radijskih emisija na Radio Kaj. Predstavljanje ženskih inicijativa i rezultata provođenja projekta održat će se na kraju projekta kada će biti organiziran Sajam tradicijskih proizvoda i rukotvorina, ruralnih turističkih proizvoda te će biti distribuirana i brošura kojoj je cilj promocija doprinosa ruralnih žena na lokalnoj, nacionalnoj i EU razini.

Foto: freepik.com


Tagovi

Projekt IPA Ruralne žene Edukacija Sajam Razvoj