Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 25.04.2024. 13:20

Europski parlament dao zeleno svjetlo za ublažavanje pravila ZPP-a

Između ostalog, mala poljoprivredna gospodarstva s površinom do 10 hektara ubuduće će biti izuzeta od kontrola, a time i od sankcija za kršenje propisa o uvjetovanosti.

Foto: Hrvoje Škergat
  • 1.594
  • 175
  • 1

Europski parlament većinom je glasova odobrio niz značajnih pojednostavljenja Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) koje je predložila Europska komisija suočena s nizom prosvjeda poljoprivrednika. 

Posebice se to odnosi na osnovne standarde koji se nazivaju GAEC i označavaju dobre poljoprivredne i ekološke uvjete, a kojih se svi moraju pridržavati da bi dobili potporu. 

Viša sila i izuzeća za male 

Prema onome što su objavili, GAEC 8, poznat kao uvjet o ugaru, zemlje članice zamijenit će uvođenjem ekoloških shema. 

Ni ugar, ni sedam posto: Donesena Uredba o ublažavanju pravila uvjetovanosti za 2024.

Osim toga, države članice smiju poljoprivrednicima odobriti posebne iznimke za zaštitu od erozije (GAEC 5), minimalnu pokrivenost tla (GEEC 6) i plodored (GAEC 7).

Također, jasnije će se protumačiti pojam više sile odnosno proizvođači pogođeni primjerice sušom ili poplavama, imat će veću sigurnost u pogledu primitka potpore, ako zahtijevano nisu uspjeli ispoštivati. 

Mala poljoprivredna gospodarstva s površinom do 10 hektara ubuduće će biti izuzeta od kontrola, a time i od sankcija za kršenje propisa o uvjetovanosti.

Prosvjedi urodili plodom, Europska komisija ublažava rigorozne mjere ZPP-a?

Sve iznimke od standarda GAEC trebaju se utvrditi u nacionalnim strateškim planovima za cijelo razdoblje ZPP-a. 

Glasanje u Europskom parlamentu održano je jučer, u srijedu 24. travnja, a izuzeća GAEC pravila podržalo je 425 zastupnika, 130 je bilo protiv, a 33 suzdržana. 

Europska komisija predstavila je nedavno i preliminarne rezultate ankete koja bi trebala dati odgovore na pitanja koja su to najveća birokratska opterećenja Zajedničke poljoprivredne politike, a zbog kojih su mjesecima trajali prosvjedi poljoprivrednika diljem EU. 

Upitnik je bio dostupan na svim jezicima od 7. ožujka do 8. travnja, a pristiglo je gotovo 27.000 odgovora čija detaljna analiza slijedi u drugoj polovici godine.

Reagiranje Copa Cogeca-e i HPK 

Na glasanje je reagiralo i Udruženje EU poljoprivrednika i zadruga Copa i Cogeca te Hrvatska poljopriverdna komora. Kako stoji u priopćenju HPK, ssvajanje prijedloga Europske Komisije od strane zastupnika Europskog parlamenta smatra se pozitivnim signalom hitnosti rješavanja zabrinutosti koju su poljoprivrednici izrazili tijekom proteklih nekoliko mjeseci, kada je u pitanju administrativno opterećenje povezano s provedbom ZPP-a i na potrebu za trenutno primjenjivim rješenjima.

Copa i Cogeca sada pozivaju države članice da primijene revidirana pravila i donesu provedbeno zakonodavstvo što je prije moguće kako bi se te promjene mogle primijeniti na razini farmi još ove godine. 

"HPK zajedno sa svojim kolegama iz EU također poziva sve države članice da iskoriste sve postojeće mogućnosti za pojednostavljenje postojećih nacionalnih provedbenih pravila kako bi se minimiziralo i olakšalo administrativno opterećenje poljoprivrednika“, naglašavaju iz Komore- 


Tagovi

ZPP Europski parlament GAEC uvjeti Izuzeća Mala gospodarstva Viša sila


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]