Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjeti za fotografiranje
  • 11.06.2023. 12:00

Evo 10 savjeta kako napraviti dobru ruralnu fotografiju

U tijeku je RuralFoto natječaj, izbor za najbolje ruralne fotografije u 2023. Ukoliko još niste uspjeli napraviti svoje fotke, pročitajte savjete stručnjaka na što treba paziti

Foto: Goran Jakuš
  • 924
  • 83
  • 0

Svakodnevno na društvenu mrežu KLUB pristižu brojne fotografije koje čitatelji Agrokluba nominiraju za izbor najboljih ruralnih fotografija. Ima krasnih motiva sela i prirode, životinja i proizvodnje hrane.

Kako bi vaše fotografije bile što bolje, razgovarali smo s profesionalnim fotografom i članom žirija RuralFoto natječaja, da saznamo što čini dobru fotku i kako izbjeći zamke kada se radi o slikanju mobitelom.

Krume Ivanovski, rođeni Makedonac, zagrebački je fotograf, mentor i predavač s nizom uspješnih projekata te dugogodišnjim stažem u fotografiji. Strastveni je planinar, ljubitelj prirode i životinja. Zanimljivo, po zanimanju je inženjer petrokemije, a prije nekoliko godina pokrenuo je i brend craft piva Hotch Poch.

Što čini dobru fotku bilo je naše prvo pitanje.

Na RuralFoto natječaj nominirano više od 200 fotografija

Nije dovoljno reći da dobra fotka proizlazi iz njenog osvjetljenja, kompozicije, objekta, odgovara Krume. Dobra je ona koja nosi pravu poruku, koja ima svoj cilj i koja prenosi taj cilj pravoj publici. Što znači da su na određenoj razini, svaki pojedini element – svjetlo, kompozicija, objekt i sl. – samo alati koje koristite da postignete svoj cilj ili svoju viziju.

"Dobra fotografija rijetko nastaje slučajno, a je li ona "dobra" uvelike ovisi o vašoj publici. Ako to imate na umu, već ste veliki korak ispred", kazao je Krume Ivanovski.

Mobitel vs. fotoaparat

Što se tiče opreme, nastavlja on, danas svi mobiteli pršte megapixelima, odličnim objektivima, tako da osim s ozbiljnim fotoaparatom, doslovce možete razvaliti i s običnim mobitelom uz par trikova.

Najveća prednost koju nosi slikanje s fotoaparatom je kvaliteta leće, odnosno optika koja može stati u veliko tijelo DSLR-a, ne može se mjeriti s onom koja stane u vaš džep.

"To je velika razlika koja se, doduše, svakim danom sve više smanjuje napretkom tehnologije, tako da danas imamo toliko male kamerice u obliku GoPro koje doslovce možete bacati u zrak i stavljati u blato, pod vodu kako bi dobili efektniju fotografiju ili snimak", kaže ovaj stručnjak.

Što se tiče mobitela, najveća prednost je veličina, dostupnost i mobilnost. Uzalud je imati najveći teleobjektiv i najnoviji model aparata, ako ga nemate uvijek sa sobom, ističe Krume "To je prednost mobitela, jer ono što vidim, ono što me zanima, uvijek mogu poslikati, evidentirati, zabilježiti. Nikakva kvalitetna optika mi ne može zamijeniti mogućnost koju nosim uvijek sa sobom, a to je da sam uvijek spreman "okinuti “.

Primjer dobre fotografije u katgoriji #selo. (Foto: Krume Ivanovski)

Kako napraviti dobru fotku mobitelom?

Ako za fotografiranje imate na raspolaganju samo mobilni aparat, postoji 10 pravila kojih se treba pridržavati po preporuci Krume Ivanovskog. Evo ih redom:

  1. Očistite leću vašeg mobitela

Ovo je nešto na što često ne obraćamo pozornost, no jednako je važno kao i druge stvari. Čistoća leće kamere vašeg uređaja također određuje koliko će neka fotografija biti kvalitetna ili ne. S obzirom na to da su nam uređaji vrlo često u torbicama ili džepovima, leće, baš kao i cijeli uređaji, se znaju vrlo lako zaprljati.

Prije upotrebe mobitela obrišite leću, za čišćenje odabirite tkaninu od nježnih vlakana (jer je jako bitno da prilikom brisanja ne ogrebete staklo leće). Ako nemate krpicu za naočale, onda možete iskoristiti majicu, potkošulju ili nešto mekano, pamučno. Ali prvo morate pogledati da nema slučajno neko zrnce nečistoće, pijeska ili bilo čega što je može ogrebati.

  1. Upoznajte svoj mobitel

Jako je važno da upoznate svoj mobitel, postavke na njemu, kakve kamere ima, ima li telefoto kameru, ultra široku i koliki mu je optički zoom.

Na primjer, ukoliko mobitel nema optički zoom, uzalud zumirate, jer tako skidate rezoluciju (veličinu), a dobijete samo digitalno uvećanu fotku. Dakle, kada je moguće približite se objektu kojeg želite uslikati, ne zumirajte s aparatom.

Ako ne možete, tada je puno bolje da ostavite fotografiju onakvu kakva je pa je kasnije izrežete i prilagodite.

  1. Koristite gridlines

Koristite rešetkaste linije (eng. gridlines) na ekranu prilikom snimanja. Upotrebom rešetke ekran će biti podijeljen na trećine, vertikalno i horizontalno. Ako smjestite svoj objekt fotografiranja ili točku interesa na sjecišta ili uzduž tih linija, vaša će slika biti bolje uravnotežena. Tako ćete izbjeći i da vam kadar ne ide u krivo.

  1. Ravan horizont

Ovo uveliko utječe na dopadljivost fotografije. "Ja sam, iskreno, alergičan na krivi horizont, s vremenom mi je to počelo smetati i jako me muči kada vidim takvu fotku“, kaže Ivanovski i napominje: "Pokušajte se izravnati koliko možete, tu će vam gridlines puno pomoci“.

"Izravnajte" svoje travnjake prije fotografiranja, a veliki izbor traktorskih kosilica možete pronaći u Pevexu.

  1. Ne koristite bljeskalicu

Osim kada vam je potrebno svjetlo da nađete put u planini ili da vidite koliko ulja imate u autu, bljeskalica može poslužiti, slikovito opisuje Krume i tvrdi da je za fotografiju ona skoro pa beskorisna.

  1. Budite što mirniji

Većina mobitela koje koristimo nemaju zasebnu tipku kamere za okidanje već samo onu dodirom po ekranu. Ruke često mogu zadrhtati kad dodirnete okidač što će se odraziti negativno na kvalitetu slike i mali pomak može uzrokovati zamućenost. Zato je mirnoća ruku izuzetno bitna kod fotografiranja.

Pametan telefon treba čvrsto obuhvatiti s oba dlana. Ako se u vašoj blizini nalazi neki zid, stup ili slično, iskoristite ga da biste se leđima, ramenom ili laktovima naslonili prije snimanja pametnim telefonom.

  1. Koristite HDR

U postavkama kamere uključite opciju HDR (eng. High Dynamic Range), što osigurava da će vam fotka imati najveći dinamički raspon, da će izbalansirati svjetle s tamnim djelovima, tako nećete imati spaljeno nebo ili tamne dijelove fotografije u sjenama.

Primjer dobrog balansa svjetla i sjene 
  1. Pravilno fokusirajte

Kada fokusirate, pritisnite prstom po ekranu na poziciju u kadru koja vam treba biti najoštrija. Tako osiguravate da vam fotka neće biti mutna i da mobitel neće automatski fokusirati gdje on želi. Naime, senzori automatski fokusiraju gdje im je najlakše, na mjestima na fotografiji koji imaju najveći kontrast.

  1. Zumirajte korakom

Ako vaš mobitel nema tele leću kako bi primaknuli objekt snimanja, nemojte zumirati tako što prstima razvlačite ekran, jer tako samo naizgled povećavate kadar, ali uništavate kvalitetu fotografije. Puno pametnija opcija je da se fizički približite par koraka i tako povećate objekt snimanja.

     10. Koristite ručne postavke

Pošto ste upoznali osnovna pravila korištenja mobitela kod fotografiranja, zadnji savjet je korištenje ručnih postavki ili PRO mode, što svaki mobitel ima. Ručno postavljanje ekspozicije (osvjetljenja), duljine zatvarača i ISO-a, omogućit će da slika bude nivo iznad uobičajene. Ne možete pogriješiti, samo vježbajte.

Kojim alatima "popraviti" fotku?

Kada je fotografija napravljena, većina ljudi pribjegava njenom ušminkavanju, pa smo pitali ovog stručnjaka, koji su najbolji alati za retuširanje.

Krume odgovara da na svoje mobitele možete skinuti besplatne aplikacije poput Lightroom Mobile i Snapseed, koji daju mnoštvo mogućnosti retuširanja fotografije.

"Ono na što bih ja posvetio pažnju je pametan crop, povećavanje sjena da izvučemo svjetlo iz najtamnijih dijelova fotografija i smanjivanje svjetla u najsvjetlijim dijelovima“, poručio je Ivanovski.

Ovaj savjet dobro će doći svima onima koji će fotografirati većinom po danu, na suncu i u polju.

"Ono što treba izbjegavati je da fotografija izgleda previše umjetna, preplastična, ispeglana, s previše nabrijane boje“, zaključio je Krume Ivanovski.

Nadamo se da će vam ovi savjeti stručnjaka pomoći u stvaranju što boljih fotografija, koju na RuralFoto natječaj možete prijaviti do 31. kolovoza 2023. Pokrovitelji izbora su tvrtka Pevex i Europska komisija.

Sve dosadašnje nominirane fotografije možete vidjeti na ovom linku

Više o kategorijama, smjernicama za tagiranje i nagradama pronađite OVDJE.


Tagovi

RuralFoto Izbor najboljih ruralnih fotografija 2023. Savjet za fotografiranje Krume Ivanovski Fotografiranje mobitelom Fotografski natječaj


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

RuralFoto

Agroklub, Internet

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]