Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suncokret
  • 13.09.2024. 07:30

Evo 10 zanimljivosti o suncokretu - iznenadit ćete se koliko je visok najviši

Potječe iz Sjeverne Amerike, obilježava ga fenomen heliotropizma, privlači do pet puta više oprašivača nego drugi cvjetovi - samo su neke od zanimljivosti o suncokretu

Foto: Shutterstock/Savicic
  • 469
  • 37
  • 1

Suncokret koji u ovo doba godine spreman za berbu, je fascinantna biljka. Svojim jarkim cvjetovima podsjeća na sunce, ima bogatu povijest i simboliku. Osim što unosi vedrinu u svaki vrt, važan je izvor hranjivih sjemenki koje daju ulje te predstavlja jednu od najkorisnijih biljaka u poljoprivredi i prehrani.

Evo deset zanimljivosti o ovom inspirativnom cvijetu. 

10 zanimljivosti o suncokretu 

1. Uzgaja se 4.500 godina

Potječe iz Sjeverne Amerike, gdje su ga drevni narodi, poput domorodaca iz regije današnjih SAD-a i Meksika, počeli uzgajati prije više od 4.500 godina. Europski osvajači donijeli su ga u Europu u 16. stoljeću, gdje je ubrzo postao popularan zbog svoje estetske vrijednosti, a kasnije i zbog ulja koje se dobiva iz njegovih sjemenki. Danas se najviše uzgaja u Rusiji, Ukrajini, Kini, SAD i Argentini.

2. Okretanje prema suncu

Mlade biljke suncokreta pokazuju fenomen heliotropizma ili što bismo narodski rekli, stalno gleda prema suncu, okrećući glavu od istoka prema zapadu. Zbog toga privlače do pet puta više oprašivača je se zagrijavaju brže od biljaka okrenutih na suprotnu stranu svijeta. No, ova pojava prestaje kada cvijet potpuno sazrije i tada ostaje okrenut prema istoku. 

3. Tisuće cvjetova u jednom

Iako izgleda kao jedan veliki cvijet, suncokret je zapravo skupina stotina ili tisuća manjih cvjetića. Velike latice oko središnjeg dijela štite male cvjetove, od kojih svaki daje jedno sjeme. 

4. Visina suncokreta

Suncokreti mogu narasti iznimno visoko. Rekord koji je ušao i u Guinnessovu knjigu je nevjerojatnih 9,17 metara, što je zabilježeno u Njemačkoj 2015. godine. No, postoje i patuljaste, ukrasne sorte koje se uzgajaju u vrtovima i posudama. 

5. Otporan na sušu

Korijenje mu može prodrijeti duboko u tlo, do čak 2 metra, čime pomaže stabilizirati biljku koja je pritom otpornija na sušu. Pored toga poboljšava zdravlje tla, što ga čini važnom kulturom u rotaciji usjeva.

6. Više od 70 vrsta

Postoji više od 70 vrsta suncokreta, od kojih su neki uzgajani zbog sjemenki bogatih uljem, a drugi zbog dekorativne vrijednosti. Mogu imati jednu ili više cvjetnih glava.  

7. Hranjivo i korisno sjeme

Sjemenke suncokreta su bogate zdravim masnoćama, vitaminom E, magnezijem i proteinima. Osim što se koriste za proizvodnju ulja, često se konzumiraju kao zdrava grickalica ili dodaju jelima poput salata. Od njih se izrađuju i namazi te veganski sirevi. 

8. Ekonomski važna biljka

U poljoprivredi se uzgaja zbog sjemenki koje su važne za prehrambenu industriju i proizvodnju ulja koje je jedno od najpopularnijih na svijetu. Smatra se da ima protuupalnu vrijednost te da može smanjiti razinu kolesterola. 

9. Simbolika suncokreta

Simbolizira radost, optimizam i dugovječnost.

10. Inspiracija umjetnicima 

Bio je inspiracija mnogim umjetnicima kroz povijest, a jedan od najpoznatijih koji mu je dao poseban značaj bio je Vincent van Gogh. Njegova serija slika "Suncokreti", a koja je nastala 1888–1889 jedan je od najpoznatijih umjetničkih prikaza ove biljke. No, u svojim radovima koristili Diego Rivera, Alfred Gockel, Paul Gauguin, Claude Monet te Gustav Klimt.


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Tagovi

Suncokret Zanimljivosti o suncokretu Heliotropizam Uzgoj suncokreta Najviši suncokret Rekord Guinnessova knjiga Suša Hranjivo sjeme Simbolika Suncokret u slikarstvu Vincent van Gogh


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Moj galebe
#RuralFoto #Životinje