Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oluja na polju
  • 01.07.2023. 07:30

Evo 5 pravila kojih se morate držati ako vas uhvati oluja na polju

Možda i pratite prognozu, ali oluja može doći odjednom, od nikuda. Što izbjegavati i kako se ponašati u slučaju ako vas uhvati na polju?

Foto: Depositphotos/alexeys
  • 6.732
  • 434
  • 0

Ljetni su mjeseci specifični po olujama i grmljavinskim nevremenima. Ako je ikako moguće, najbolje ih je izbjeći i ostati u kući dok ne prođu. Pratite prognozu, meteo servise i nemojte se junačiti. 

No, može se dogoditi da oluja dođe od nikuda i da vas zadesi na polju, daleko od zaklona. U takvim slučajevima treba biti vrlo oprezan i poštovati određena pravila. 

Držite se 5 pravila 

  1. Ako vas je grmljavinsko nevrijeme iznenadilo, nemojte se skriti ispod stabla koje je samo u polju, budite od njega udaljeni najmanje deset metara kako ne biste nastradali u slučaju da munja udari u njega. 
  2. Izbjegavajte biti na rubu šume, brežuljku, u blizini rijeka, jezera, vodenih tokova, bazena ili drugih vodenih tijela. Pronađite kakvu udolinu, što niže mjesto jer munja obično pogađa najviše predmete. Naravno, postoje i iznimke.
  3. Ne dodirujte predmete koji provode elektricitet - metalne ograde, dalekovode, alat, metalnu užad i slično. 
  4. U slučaju da ste u traktoru koji ima kabinu, zaustavite ga, ali nikako u blizini stabla ili kakvog mosta, ugasite ga, zatvorite vrata i ostanite u njemu. 
  5. Ako nemate nikakav zaklon, najbolje je čučnuti, uvučene glave, ruku pritisnutih na prsa, bez da dodirujete tlo koljenima. Površina dodira stopala s tlom treba biti što manja. Nemojte ostati stajati i nikako nemojte leći. U slučaju da vas je više, razmaknite se jedni od drugih. 

Tagovi

Oluja na polju Zaklon od oluje Pravila Ljetna oluja Najbolje je čučnuti Udar munje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]