Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uskolisni korovi
  • 17.07.2023. 07:30

Evo 6 metoda za suzbijanje uskolisnog korova

Prije bilo kakvih radova potrebno je identificirati vrste koje nam prave probleme. Naoružajte se strpljenjem

Foto: Depositphotos/Khaligo
  • 3.939
  • 252
  • 0

Uskolisni korovi mogu biti veliki problem u biljnoj proizvodnji. Prepoznaju se po uskim i dugim listovima, a često se radi o višegodišnjim vrstama koje se teško suzbijaju. Prednjače pirika i sirak.

Prije bilo kakvih radova potrebno je identificirati vrste koje nam prave probleme. Pristup ovisi o tome radi li se o jednogodišnjim ili višegodišnjim vrstama. U svakom slučaju naoružajte se strpljenjem.

Što prije, to bolje

U vrtu i polju vrijedi pravilo da je bolje suzbijanju pristupiti dok su biljke još mlade. Tada ih lakše čupamo, kopamo i izvlačimo rizome.

S druge strane, kada su biljke starije lakše je utvrditi o kojoj vrsti se radi.

Širokolisni korovi - kako ih suzbijati?

Jedan od napasnika je i ljulj (Foto: Depositphoto/orestligetka)

6 metoda suzbijanja 

  1. Postoje razne metode za spriječavanje rasta, a najpoznatija je malčiranje, prekrivanje površine, pomoću slame, sijena ili lišća. Kako bi malč imao učinka potrebno je da njegov sloj bude debeo oko 15 cm. Međutim, za neke vrste ni to nije prepreka. Na prvom mjestu su opet sirak i pirika, ali ne zaostaju ni koštan, tvrdača, ljuljevi i druge vrste.
  2. Pored toga za prekrivanje zatravnjenih površina može se koristiti papir ili karton ovisno od vrste i njene vitalnosti. Poslije postavljanja nabacajte grumenje zemlje ili daske, kamenje da vjetar ne odnese materijal koji ste koristili. Nakon toga zalijte takav malč kako bi ostvario što bolji kontakt s površinom zemlje. Za suzbijanje sirka na manjim površinama mogu vam poslužiti stare cigle, daske, staze, tepisi. Ponekad je potrebno da prođe godinu dana da rizom ugine ispod tepiha. Znajte da je dovoljna samo jedna biljčica sirka koja negdje izviri. Dovoljna je da osigura hranu za rizome u zemlji i on će preživjeti.
  3. Između betonskih staza možemo koristiti vrelu vodu, ocat, sol. Imajte na umu da ocat i sol negativno djeluju na tlo i ne koristiti ih na zelenim površinama, cvjetnjacima ili u vrtu.
  4. Učestala košnja što bliže zemlji iscrpljuje biljku i podzemne organe koji gube vitalnost. Suša i nedostatak vlage u tlu doprinosi suzbijanju.
  5. Ispaša je još jedan učinkovit način suzbijanja travnih korova na velikim površinama. Ovce su najbolje za održavanje. Pored stoke, dobra je i perad.
  6. Za primjenu herbicida od velike je važnosti vrsta korova i kakva je površina. Kada to znamo biramo herbicide. Totalni uništavaju sav biljni svijet i njihova primjena u poljoprivredi je ograničena. Za suzbijanje višegodišnjih trava koriste se herbicidi koje biljka usvaja i koji se transportiraju u rizome. Za jednogodišnje dovoljni su kontaktni. Poseban problem je otpornost trava na herbicide koja se tijekom vremena povećava.

Tagovi

Korov Uskolisni korov Korovske biljke Suzbijanje korova Travni korov Suzbijanje trave Malčiranje trave Sirak Pirika


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]