Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Završetak natječaja
  • 13.12.2023. 09:00

Evo koje strojeve će poljoprivrednici uskoro vidjeti na svojim farmama

Na sajmu Croagro tvrtka Euromarkt izložila je dva teleskopska utovarivača Manitou te jedan terenski viličar Manitou - evo kome će dobro doći.

Foto: Leticija Hrenkovic
  • 8.044
  • 445
  • 0

Među brojnim izlagačima na sajmu Croagro u Zagrebu našla se i tvrtka Euromarkt d.o.o., koja poljoprivrednike opskrbljuje Hyster viličarima, Manitou terenskim i teleskopskim viličarima, zglobnim, teleskopskim i mini utovarivačima, Snorkel samohodnim visokopodiznim platforme te XCMG zglobnim utovarivačima.

Različiti agro sektori imaju potrebu za takvim strojevima, a koji su noviteti i što je oduševilo peradare, doznali smo u razgovoru s njihovom prodajnom savjetnicom, Antonijom Vrkljan.

Pitali smo je koje su "perjanice“ njihovog štanda, a ona je spremno i sa smješkom odgovorila "Pa mi, zaposlenici Euromarkta, a onda i strojevi “.

Zašto proizvođači biraju Manitou? 

Izložili su dva teleskopska utovarivača Manitou i jedan terenski viličar. Uz Antoniju, na izložbenom prostoru stručne je savjete poljoprivrednicima tijekom sajamskih dana davalo pet zaposlenika ove tvrtke.

Mladi tim iz tvrtke Euromarkt d.o.o. na izložbenom prostoru sajma Croagro.

Teleskopski utovarivači Manitou bili su glavne zvijezde na ovom štandu. Predstavljena su dva modela: MLT 737-130 PS+ i ULM 415, a izložen je i terenski viličar MC 18-4 istog proizvođača.

Taj renomirani francuski proizvođač, prije pola stoljeća proizveo je prvi teleskopski utovarivač, a trenutno je broj jedan u svijetu po količini prodanih strojeva te po inovacijama i kvaliteti. Njihova specifičnost je što komponente za strojeve ne proizvode samostalno, nego ih nabavljaju od renomiranih proizvođača te ugrađuje u svoje modele.

"Na strojevima tako danas možete pronaći Dana spicer osovinu, podesivo zračno sjedalo Grammer, Bosch DPF sustav, a ovisno o modelu dolaze s Deutz, Yanmar i Kubota motorima čija je snaga prilagođena ostalim tehničkim specifikacijama stroja", objasnila je Antonija Vrkljan i naglasila da "naši klijenti znaju da kupuju najbolje strojeve“.

Najprodavaniji model

Kod modela MLT 737-130 PS+ visina dizanja je 6,90 m, a nosivost 3,7 tona. Motor je Deutz TCD 3.6l sa 129 konjskih snaga. "Ovaj model se najčešće susreće u ratarstvu i stočarstvu", napomenula je.

Teleskopski utovarivač Manitou MTL 737-130 PS+

U stočarstvu ga poljoprivrednici koriste za čišćenje, slaganje bala, rasprostiranje stelje, hranidbu stoke te utovar mikser prikolica.

U ratarstvu se koristi za utovar i istovar žitarica ili zgrtanje žitarica u silose tzv. uzrpanje žita. Kada govorimo o rasutim teretima, korpa na ovom stroju može biti maksimalno 2.5 m3. Takve dimenzije ujednačavaju omjer snage motora, pumpe i samu dugotrajnost stroja.

Model 737-130 PS+ dovoljno je velik, ali istovremeno malen i okretan, što se tiče samog radijusa okretanja koji je manji od 4m. 

"Ako je nekome potrebno nešto veće, za slaganje bala na više visine, mi možemo ponuditi strojeve s većim izvlačnim kranom i većom visinom dizanja. Sve ovisi o preferencijama klijenta“, rekla je Vrkljan.

Konačno nešto i za peradare

Jedan od posljednjih modela teleskopskih utovarivača Manitou na tržištu, ULM 415 H, predstavljen je prošle godine. Jako je malen, te prilagođen peradarima.

Sa strojem poput 737-mice, zbog visine kabine većina preradara ne može pristupiti farmama. Problem nastaje kod podignutih pojilica koje su na većini preradarskih farmi oko 2 m. "Zato može s modelom ULM 415 H", kaže ova prodajna predstavnica.

Riječ je o malenom, kompaktnom i niskom modelu koji može proći ispod pojilica za rasprostiranje stelje i čišćenje farmi. Teleskop koji se izvlači 4m je dovoljan za utovar i istovar s kamiona, što je prihvatljivo s tonu i pol nosivosti.

Teleskopski utovarivač ULM 415 H.

Antonija kaže da su, po otvaranju Croagra, na njihov štand došla dva peradara zainteresirana za ovaj stroj. S njima je razgovarala o kritičnoj visini pojilica. "Rekli su nam da konačno gledaju u stroj koji odgovara njihovim potrebama, jer su muku mučili do sad“, dodaje. 

A što kažu na cijenu tog stroja upitali smo. Svjesni su, navodi ona, da su više jer je iz godine u godinu vidljiv porast cijena poljoprivredne mehanizacije. 

"Cijene strojeva prate tržište jer su komponente koje su u te strojeve ugrađene poskupjele, veća je i cijena rada i ostalih troškova pa automatski i sam stroj kao finalni proizvod“, pojasnila je.

Terenski viličar MC 18-4 

Uz dva teleskopska utovarivača na sajmu u Zagrebu izložen je i terenski viličar Manitou MC 18-4. Oni se u poljoprivredi najčešće koriste u voćarstvu i povrtlarstvu. Služe umjesto traktora s prednjim utovarivačima, a robusni i veliki kotači vrlo su pristupačni na neravnim terenima i u blatu.

"Svaki poljoprivrednik može odabrati visinu dizanja krana, drugačije su nosivosti – opcija je želite li kompaktnu verziju ili klasičnu, to je stvar preferencije svakog kupca“, objašnjava dalje i navodi da se takvi viličari često koriste i u građevini.

Rezervni dijelovi odmah na raspolaganju

Euromarkt ima ukupno 22 servisera po cijeloj Hrvatskoj, a više od 60% zaposlenika radi u postprodajnom odjelu što govori koliko je tvrtka fokusirana na zadovoljstvo klijenta.

Imaju servisne jedinice na pet lokacija unutar Hrvatske, a sjedište tvrtke i glavna servisna radiona nalazi se u Zagrebu. Ostale servisne jedinice raspoređene su po cijeloj državi, od juga zemlje, u Šibeniku, središnjeg dijela – Kutina, pa sve do Slavonije – Donji Miholjac, Vinkovci.  

"Kada govorimo o redovnom servisu i prijavi kvara, vrlo je bitan brzi odaziv, pogotovo u jeku sezone kada je korisnicima stroj izuzetno važan“, kaže naša sugovornica. 

Rezervni djelovi za strojeve većinom se nalaze na skladištu u Zagrebu, naročito oni frekventni poput filtera, dok svaki serviser ima dio djelova u svojoj servisnoj mobilnoj jedinici. 

"Ukoliko se dijelovi naruče opcijom brze dostave do 17 sati, isporučuju se na naše skladište u Zagrebu idući radni dan do 12 sati“, ističe te naglašava da su što se tiče isporuka strojeva, jako dobro pokriveni.

Barbara Lončarić, voditeljica marketinga Euromarkta (lijevo) i Antonija Vrkljan, prodajna predstavnica (desno).

"Zahvaljujući dobrom poznavanju tržišta i našem direktoru koji dobro predviđa koji će strojevi biti traženi i koje strojeve iz tvornice odabrati, nemamo problema s dugim čekanjima“, kaže ova savjetnica tvtke Euromarkt.

Dobra je vijest, nastavlja ona, što su se počeli rješavati natječaji Agencije za plaćanja u sklopu Nitratne direktive, za operacije 4.1.1. i 4.1.2. gdje su po neslužbenim informacijama njihove ponude prošle kao najbolje pa će ih poljoprivrednici ubrzo vidjeti na svojim farmama.

"Neki od tih strojeva su na stanju, a neki 'kapaju' odnosno dolaze kroz godinu“, zaključila je Antonija Vrkljan.


Fotoprilog


Tagovi

Euromarkt d.o.o. Manitou Hyster Teleskopski utovarivači Antonija Vrkljan Terenski viličar


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

Euromarkt d.o.o.

I. Resnik 45, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 098 202 199, e-mail: ilija@euromarkt.hr web: http://euromarkt.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje