Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odobrenje glifosata
  • 18.07.2023. 15:00

Favoriziraju interese industrije pesticida - za što još PAN Europe proziva EFSA-u?

Procurio je i nacrt izvješća EU o tome kako bi glifosat odobrenje mogao dobiti već u rujnu

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 347
  • 53
  • 0

Nakon što je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) nakon stručne revizije procjene rizika aktivne tvari glifosat objavila da nema razloga za zabrinutost o riziku za ljude, životinje i okoliš, odmah je reagirala i PAN Europe, mreža nevladinih organizacija koje rade na smanjenju upotrebe opasnih pesticida i njihovoj zamjeni ekološki prihvatljivim alternativama.

Uputili su pismo dr. Bernhardu Urlu, ravnatelju EFSA-e u kojem su izrazili zabrinutost u vezi s integritetom rada ove agencije, a kada su u pitanju nalazi iz stručnog pregleda o procjeni rizika od glifosata. Naveli su da je ugrožena "izvrsnost u znanosti" i da nije ispoštivana zakonska osnova. Zbog toga traže da ova agencija preispita svoj rad. 

Nema razloga da glifosat ne dobije obnovu odobrenja, kaže EFSA

Odobrenje Europske unije za za glifosat kojega su poljoprivrednici naširoko koristili desetljećima istječe krajem godine, a zaključak EFSA-e ključan je dio procesa odlučivanja hoće li se obnoviti.

Ukazali na probleme

Od nje se traži da mora poštovati zakone sudsku praksu EU, jer, kako ističi u PAN Europe, u ovom slučaju zauzima pristup koji favorizira interese industrije pesticida. "Ovaj pristup je u suprotnosti s mandatom EFSA-e kao nezavisnog znanstvenog procjenitelja rizika, obveznog djelovati u najboljem interesu opće javnosti", poručuju. 

Zatražili su poštivanje Općeg zakona o hrani i ukazali na nedovoljno transparentan rad EFSA te pokušaj utjecaja ove organizacije na upravljanje rizikom. 

Procurio nacrt izvješća

U međuvremenu je procurio nacrt izvješća EU o tome kako bi glifosat odobrenje mogao dobiti već u rujnu, piše Euractiv. Izvješće je predstavila služba Komisije za sigurnost hrane (DG SANTE) zemljama EU-a na zatvorenom sastanku Stalnog odbora za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje (SCoPAFF) 11. i 12. srpnja. 

Nacrt u kojem se naglašava da iznosi samo 'preliminarna' stajališta službi Komisije i da se ni u kojem slučaju ne može smatrati službenim stavom, sada bi se mogao službeno predstaviti državama članicama početkom rujna. 

Do tada će biti objavljeni samo pojedini zaključci, a detalji dokumenta će javnosti, odnosno znanstvenicima i civilnom društvu biti dani na proučavanje tek u listopadu, na što je također reagirao PAN Europe. 

"DG SANTE žurno napreduje u tajnosti dok civilno društvo ostavlja u mraku, neposredno prije ljetne stanke. Koliko je to transparentno i demokratski", upitao je Martin Dermine, izvršni direktor PAN Europe. 


Tagovi

PAN Europe EFSA Glifosat Odobrenje glifosata Procjena rizika od glifosata Nacrt izvješća


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.