Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TotY 2024
  • 03.10.2023. 12:00

Fendt e107 V Vario: Identičan klasičnom vinogradarskom modelu u svim sklopovima, osim motoru

Rad bez ispušnih plinova u zatvorenim prostorima i osjetljivim okruženjima, uz vrlo nisku razinu buke i potrošnju vlastitih izvora električne energije glavne su prednosti električnog traktora.

Foto: Marjan Dolenšek
  • 1.331
  • 100
  • 0

U ovogodišnjoj utrci za prestižni naslov traktora godine TotY Fendt ima dva finalista. Uz nedavno predstavljen kompaktni četverocilindrični Fendt 620 Vario DP za široki raspon namjena na ratarskim i/ili stočarskim gospodarstvima, ponudili su i zanimljivo rješenje za vinogradare, voćare i povrćare - Fendt e107 V Vario, njihovog aduta u kategoriji Best of Specialized.

U nazivu "e" označava električni pogon, "107" predstavlja seriju 100 i 75 konjskih snaga (55 kW), "V" upućuje na vinogradarsku inačicu odnosno uske traktore, a "Vario" dakako je ugrađeni tip mjenjača.

Specijalist za osjetljive prostore

Fendtovi su se inženjeri pozabavili električnim odnosno baterijskim pogonom za uskotračne traktore koji su, zbog svojih malih dimenzija te niske razine buke i izostanka ispušnih plinova, prvenstveno namijenjeni za rad u zatvorenim prostorima (staklenici, skladišta), za komunalne poslove u osjetljivim sredinama te za korisnike koji na svojoj farmi imaju vlastitu proizvodnju električne energije i žele poboljšati energetsku učinkovitost svog gospodarstva, ali i dakako za voćnjake i vinograde kao i njegova klasična inačica.

Prvenstveno su namijenjeni za rad u zatvorenim prostorima

Dakle, motor s unutarnjim sagorijevanjem zamijenjen je akumulatorom i elektromotorom, a sve ostale komponente, od Vario mjenjača, šasije, hidraulike do priključnih ventila za oruđa, ostale su iste kao kod klasičnog traktora s uskim kotačima, uključujući FendtONE sustav upravljanja.

Bolja učinkovitost za istu snagu

Kapacitet baterije je 100 kWh, što je dovoljno za 4 do 7 sati lakših i srednje teških poslova, dok je za teške, kao primjerice transport, raspoloživo vrijeme korištenja naravno kraće. Što se tiče učinkovitosti, 100 kWh odgovara otprilike 10 litara dizelskog goriva, međutim, zbog razlike pretvorbe električne odnosno toplinske energije u mehaničku, za navedenom električnom energijom radi se duže nego s 10 l dizel goriva (ugrubo, uporabu dizela pomnožimo s 3,5). No, treba računati i na minimalno potrebno punjenje baterije za rad stroja, koji je kod Fendta moguć na dva načina.

Brze punionice (DC - Supercharger) rijetko su dostupne na farmama i u komunalnim poduzećima, pa je eVario opremljen i CCS2 utičnicom za punjenje izmjeničnom strujom od 22 kW, koja se može spojiti na obične javne ili na punionice u tvrtkama ili pak na 32 A utičnicu za trofaznu struju u kombinaciji s mobilnim adapterom za punjenje. Ovim načinom se baterija u potpunosti napuni za 5 sati.

Preko CCS utičnice baterija se može spojiti na DC punionicu koja sa snagom od 80 kW puni bateriju od 20 do 80 % kapaciteta u 45 minuta. Za učinkovito korištenje kapaciteta baterije treba imati na umu optimalnu temperaturu. Za to se brine sustav upravljanja toplinom koji po potrebi hladi ili grije bateriju (ovisno o godišnjem dobu i vremenskim prilikama) kako bi radio u optimalnom temperaturnom rasponu i produžio njezin vijek trajanja. Ovaj se sustav ako je potrebno, primjerice zimi, može timerom programirati/uključiti i dan ranije i traktor se može koristiti odmah na početku radnog dana.

Pogodni postojeći klasični priključci

Emisija CO2 farme značajno se smanjuje, kao uostalom i sami troškovi održavanja traktora u odnosu na klasičnu inačicu. Servisni troškovi su reducirani, jer primjerice nema potrebe za mijenjanjem motornog ulja.

U kabini je dostupan i filter 4. kategorije za maksimalnu zaštitu vozača

Funkcija Start/stop će značajno smanjiti potrošnju energije i broj radnih sati traktora. Za učinkovitije korištenje energije, traktor može raditi u tri moda i to Eco sa snagom od 50 kW (68 KS) za lakše radne zadatke (razbacivanje gnojiva) ili vožnju bez opterećenja, Dynamic sa 55 kW (75 KS) za intenzivnije radove (zaštita bilja) i Dynamic+ s kratkotrajno raspoloživom dodatnom snagom od 66 kW (90 KS) za vrlo intenzivne operacije kao što je vožnja uzbrdo. Traktor je dostupan s Profi i Profi+ opremom. Provjeren (spomenuti) Vario mjenjač bezstupanjskog prijenosa glatko dostiže brzinu 40 km/h.

Ovaj je finalist opremljen CCLS hidrauličkom pumpom protoka 71 litara u minuti. Kao i kod standardnog traktora s uskim kotačima, i električni model ima priključne ventile, bilo da su uređaji vučeni, s PTO pogonom ili hidraulični, jednako pozicionirane (u sredini i straga), pa se mogu koristiti isti priključni strojevi. Na raspolaganju su 2-4 stražnja i 2-6 srednja priključna ventila. Maksimalni stražnji podizni kapacitet je 2,8 a prednji 2,4 tone.

Poseban profil gume za manju potrošnju

Identična je i kabina, standardno opremljena filtracijom 2. kategorije, no dostupan je i filter 4. kategorije za maksimalnu zaštitu vozača. Rad elektromotora puno je tiši od klasičnog motora s unutarnjim sagorijevanjem, što je, kako smo već rekli, velika prednost za komunalne poslove u osjetljivim urbanim sredinama. Tako je i razina buke u kabini vrlo niska, respektabilnih 64 dB pri punom broju okretaja motora, no buka ima malo drugačije "zvučne frekvencije".

ISOBUS funkcije odgovaraju ISO 11783 standardnu i omogućavaju rad kompatibilnih priključnih uređaja preko Fendt terminala i poznatih FendtONE upravljačkih kontrola.

Maksimalni stražnji podizni kapacitet je 2,8 a prednji 2,4 tone

Fendt e107 V Vario standardno je opremljen prednjim 280/70R16  te stražnjim 380/70R24 gumama. Trelleborg je posebno za ovaj traktor razvio gume TM1 Eco Power, specifičnog profila polje – cesta koji ima niski otpor kotrljanja, a time i manju potrošnju energije, što u konačnici omogućuje duži rad s jednim punjenjem baterije.

Ovogodišnja će najveća izložba poljoprivredne mehanizacije Agritechnica u Hannoveru otvoriti zaprimanje narudžbi i za traktore e107 V Vario, a početak serijske proizvodnje u Marktoberdorfu očekuje se do kraja iduće godine. Inicijalno će biti namijenjeni za tzv. pilot tržišta Njemačke, Norveške i Nizozemske, s postupnim širenjem na druga tržišta, ovisno o njihovoj raspoloživoj infrastrukturi.


Fotoprilog


Tagovi

Fendt e107 V Vario Traktor godine TotY finalist FendtONE sustav E traktor Vinogradarski traktor Baterijski pogon Mali traktor Električni traktor Trajanje bateije


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vrgorsko polje Jezero - Cvjetanje breskvi
#RuralFoto #priroda"