Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGCO
  • 21.09.2024. 18:00

Fendt predstavio potpuno novi električni traktor do 90 KS

Jedan od Fendtovih prvih serijskih traktora s električnim pogonom, kompaktni e100 Vario usporediv je s modelom 200 Vario

Foto: AGCO
  • 3.448
  • 204
  • 1

Njemački proizvođač poljoprivrednih strojeva Fendt predstavio je CO2 neutralni traktor Fendt e100 Vario, snage do 90 KS, koji je razvijen za primjenu u komunalnim sektorima, uzgoju povrća, stočarstvu te na poljoprivrednim gospodarstvima s vlastitom proizvodnjom energije. 

Jedan od prvih serijskih traktora s električnim pogonom, ovaj kompaktni model, širine 2,16 metara i visine 2,64 metra, usporediv je s modelom Fendt 200 Vario, priopćili su u tvrtki. Dostupan je u verzijama opreme Profi i Profi+, a glavne razlike su u naprednim funkcijama navođenja u traku i telemetriji. Zanimljiva je novost da Fendt e100, uz grijana sjedala i prozore, uvodi i podno grijanje, čime se dodatno povećava udobnost vozača.

Pogonski sustav i performanse

Njegov pogonski sustav čine baterija i električni motor u kombinaciji s Fendt Vario prijenosom koji, kako kažu, osigurava visoku učinkovitost u vožnji. Prema navodima iz tvrtke, električni motor omogućuje tri načina rada.

U Eco načinu rada maksimalna snaga iznosi 68 KS, dok u Dynamic načinu doseže 75 KS. Maksimalna snaga od 90 KS dostupna je kratkoročno u Dynamic+ načinu rada, pružajući snažnu vučnu snagu i dinamično iskustvo vožnje, uz maksimalni okretni moment od 347 Nm. Dodatno, radna masa s tipičnom opremom iznosi približno 4,5 tone.

Predstavili su i “slim” verziju e100 V Vario, specijaliziranu za uske prolaze i precizne zadatke, s vanjskom širinom od samo 1,07 metara i visinom od približno 2,5 metra, što omogućuje veću učinkovitost na manjim prostorima.

Pogodan za uske prolaze 

Kapacitet baterije i punjenje

Litij-ionska baterija kapaciteta 100 kWh omogućuje radno vrijeme od 4 do 7 sati pri djelomičnom opterećenju, kao što su mehaničko suzbijanje korova ili sadnja. Međutim, energetski zahtjevniji zadaci, poput vuče prikolica, mogu smanjiti trajanje baterije.

Punjenje je jednostavno zahvaljujući kombiniranom sustavu punjenja (CCS2) u skladu s automobilskim standardima, do 22 kW AC uz Type 2 priključak te brzo punjenje  do 80 kW DC. Osim toga, Fendt e100 Vario kompatibilan je sa standardnim zidnim utičnicama i punionicama. Također, uz industrijsku utičnicu snage 32 A i mobilni punjač od 22 kW, baterija se može potpuno napuniti za približno 5 sati.

Dodatna oprema i opcije

Kabina traktora optimizirana je za rad s dodatnim prednjim utovarivačem Fendt Cargo 3X65, dok krovni prozor nudi kut gledanja od 100°, pružajući bolju preglednost pri radu na visini. Opcionalni 3L-joystick olakšava upravljanje, s funkcijom promjene smjera vožnje bez potrebe za promjenom položaja ruku.

Uz to, nudi mobilni set za brzo punjenje od 22 kW s adapterima za 16 i 32 A, uključujući zidni nosač. Zidna utičnica s Fendtovim dizajnom podržava punjenje snagom od 11 ili 22 kW. 

Kao poseban dodatak, traktor je moguće opremiti i s TM1 Eco Power gumama. Posebno dizajnirane za ovu seriju, ističu se niskim otporom gibanja, a 65% komponenti proizvedeno je od obnovljivih ili recikliranih materijala.

Električni motor omogućuje tri načina rada

Dostupan od iduće godine

"Intenzivno ulažemo u istraživanje i razvoj različitih tehnologija s nižim emisijama ugljika, poput elektrifikacije terenskih strojeva i hibrida. Uzbudljivo je znati da će ta ulaganja početi pokazivati opipljive rezultate ovog ljeta kada AGCO-ov prvi potpuno električni traktor, Fendt e100 V Vario, uđe u proizvodnju", rekao je viši potpredsjednik AGCO-a za inženjering, Kelvin Bennett.

Novi model bit će dostupan za narudžbu od jeseni 2024. godine, a proizvodnja će započeti u tvornici u Marktoberdorfu tijekom drugog tromjesečja 2025. godine.


Fotoprilog


Tagovi

AGCO Fendt Fendt e100 Vario Fendt 200 Vario E100 V Vario Kelvin Bennett Grijanje u traktoru Podno grijanje Električni Fendt Električni traktor Performanse


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Magistar novinarstva s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.