Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 05.11.2023. 09:00

Flekavi plodovi su zdravi, prskani nisu - koje su najveće zablude kad je u pitanju karenca?

Ružan izgled nije garancija da plodovi nisu tretirani pesticidima. Naprotiv, mogu biti posljedica zakašnjelog tretiranja i nesamo toga.

Foto: Gordana Nastić
  • 363
  • 64
  • 0

Razdoblje koje mora proći od trenutka primjene pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji do trenutka kada se plod smatra sigurnim za ljudsku upotrebu zove se karenca.

Laički rečeno, definiramo ju kao period čekanja od prskanja do berbe, pojašnjava stručna savjetnica Violeta Stanković.

Stručnije rečeno, predstavlja vrijeme potrebno za razgradnju ostataka pesticida na plodovima i izražava se u danima. Nakon ovog perioda, ostaci pesticida na plodovima se potpuno razgrade ili njihova koncentracija padne ispod maksimalne dozvoljene. U oba slučaja plodovi se smatraju sigurnim za ljudsku upotrebu.

Da bi maksimalne razine ostataka pesticida ostale u granicama u kojima su propisane radi očuvanja zdravlja potrošača potrebno je konstantno provoditi provjeru uvoznih proizvoda i domaćeg tržišta tako što će se vršiti kontrola poštivanja karence, kontrola nedozvoljenih sredstava, kontrola primijenjene doze. 

Pranje ne pomaže

Karenca nam osigurava sigurne i zdrave proizvode bez obzira na obujam i način proizvodnje. Povećana koncentracija ostataka pesticida može izazvati akutno trovanje. Iako su teži slučajevi trovanja nakon samo jednog unosa relativno rijetki i zahtijevaju visoku koncentraciju pesticida, ne treba zanemariti potencijalnu opasnost.

Ono što je puno opasnije je činjenica da se mnogi ostaci zadržavaju i nakupljaju u organizmu i dugoročno mu nanose veliku štetu. Ovo je posebno važno ako znamo da su mnogi od tih spojeva kancerogeni.

Pričekati pravo vrijeme, pa onda ubrati (foto: M. Lazarević)

Inače ne postoji način da se pranjem voća i povrća u potpunosti uklone ostaci pesticida iako neki načini pranja mogu smanjiti njihovu koncentraciju, naglašava stručnjakinja. 

Koje su zablude?

Kada je u pitanju karenca i uopće primjena pesticida postoji nekoliko čestih zabluda.

Prva i vjerojatno najveća tiče se tzv. "neprskanih" plodova. Često će vas "stručnjaci" i "pošteni proizvođači" uvjeravati da su plodovi "neprskani" samo zato što su sitni, deformirani i flekavi. Ružan izgled nije garancija da plodovi nisu tretirani pesticidima. Naprotiv, ružni i flekavi plodovi mogu biti posljedica zakašnjelog tretiranja, smanjenog broja prskanja, korištenja neispravnih preparata, navodi Stanković.

Pesticid se ne razgrađuje nakon berbe (foto: J. Lukić)

Druga velika zabluda je tvrdnja da je karenca istekla jer su plodovi ubrani prije više mjeseci. Najčešće se ova tvrdnja odnosi na jabuku. Obzirom da se ovo voće često čuva više mjeseci u hladnjačama, mnogi samouvjereno tvrde da su se ostaci pesticida razgradili u tom periodu. Ovo jednostavno nije točno, jer se nakon berbe proces razgradnje zaustavlja i koncentracija ostataka pesticida ostaje nepromijenjena.

Treća zabluda je da su plodovi nezdravi samo zbog toga što su proizvedeni uz primjenu pesticida. Ukoliko se pesticidi primjenjuju uz poštivanje preporuka za upotrebu, opasnost po ljudsko zdravlje je minimalna.

Četvrta zabluda, koju često možemo čuti, je da su plodovi proizvedeni po principima ekološke proizvodnje netretirani i samim tim apsolutno sigurnii. Iako njeni principi znače veću sigurnost proizvoda i u eko proizvodnji se primjenjuju određeni preparati za zaštitu bilja. I ovi preparati, mogu biti toksični za ljude ukoliko se unesu u organizam u većoj koncentraciji. Samim tim i ovdje se moraju poštovati sve predviđene mjere primjene preparata i karenca, ističe savjetnica. 


Tagovi

Karenca Violeta Stanković Pesticidi Zablude Sitniji plodovi Hladnjača Ekološki proizvodi


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]