Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni plan
  • 23.08.2023. 15:00

Frans Timmermans dao ostavku - tko preuzima europski Zeleni plan?

Nizozemac Frans Timmermans bio je najglasniji najbeskompromisniji zaštitnik europskog Zelenog plana što se mnogima u poljoprivrednom sektoru nije sviđalo

Foto: FB/Frans Timmermans
  • 315
  • 19
  • 0

Potpredsjednik Europske komisije i glavni kreator europskog Zelenog plana, Frans Timmermans podnio je ostavku u Bruxellesu. Razlog je kandidatura na parlamentarnim izborima u Nizozemskoj. 

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen njegovu je ulogu, kao i portfelj klimatske politike odlučila dodijeliti potpredsjedniku Marošu Šefčoviču.

Strastven i neumoran

Von der Leyen se zahvalila Timmermansu na njegovu, kako ističe, strastvenom i neumornom radu na ostvarenju europskog Zelenog plana. "Zahvaljujući njegovu izvrsnom doprinosu i snažnom osobnom angažmanu, ostvarili smo velik napredak u postizanju cilja da Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent te u povećanju klimatskih ambicija na globalnoj razini", naglasila je. 
 
Također, on je koordinirao rad Komisije na strategiji EU-a o bioraznolikosti, budućnosti s nultom stopom onečišćenja i kružnom gospodarstvu.

No, važno je spomenuti kako EU poljoprivrednici nisu s oduševljenjem gledali na njegove ideje i planove koje su za mnoge bile vrlo radikalne - značajno smanjenje upotrebe gnojiva i pesticida, ali i podrška novim genomskim tehnikama

Tko će se boriti protiv poljoprivrednog lobija?

Napori EU-a da poljoprivredu učini održivijom javljaju se kao glavna točka prijepora uoči europskih izbora iduće godine. Kakva je "klima", dao naslutiti i nedavni sukob oko Zakona o obnovi prirode. On je prošao vrlo tijesno, a još uvijek je otvoreno pitanje hoće li biti i usvojen.

EU ipak smanjuje upotrebu pesticida? 100 milijardi eura za obnovu prirode

Uz Europsku pučku stranku desnog centra (EPP) koja se predstavlja kao lider u zaštiti poljoprivrednika i ruralnih zajednica, sve veći broj zastupnika EU-a poziva na odustajanje od donošenja zelenih zakona. 

Osim Zakona o obnovi prirode, ključnog stupa Zelenog plana, novi zakoni za smanjenje upotrebe pesticida i poboljšanje zdravlja tla također nailaze na sve više negodovanja. Timmermans je bio njihov najglasniji i najbeskompromisniji zaštitnik, a sada se postavlja pitanje hoće li njegov nasljednik nastaviti tim putem. 

Iskusni Šefčovič 

Slovak Maroš Šefčovič uživa veliko povjerenje von der Leyen. Ona je u priopćenju istaknula da je on jedan od najstarijih i najiskusnijih članova njezinog kolegija. 

"Naš će prioritet biti jačanje industrijskih čistih inovacija, unapređenje mreža i infrastrukture za energetsku tranziciju i pristup kritičnim sirovinama. Za provedbu trebamo još intenzivniji dijalog s industrijom, ključnim dionicima kao što su vlasnici šuma, poljoprivrednici i građani", naglasila je. 

Šefčovič preuzima tri moćne pozicije koje je držao Nizozemac - uloga izvršnog potpredsjednika, povjerenika zaduženog za Zeleni plan i privremeno ulogu povjerenika zaduženog za klimatski odjel EU-a, a dok ona ne bude ponovno dodijeljena novom kojeg će predložiti Nizozemska. 

A Timmermans, on će na predstojećim parlamentarnim izborima u Nizozemskoj biti glavni kandidat na zajedničkoj listi socijaldemokrata (PvdA) i Zelenih (GroenLinks). Navodno ima dobre šanse postati sljedećim premijerom te države.


Tagovi

Frans Timmermans Zeleni plan Maroš Šefčovič Zelene politike Poljoprivredni lobi Ursula von der Leyen


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.