Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja traktora
  • 05.10.2023. 13:30

Gdje je rasla, a gdje pala prodaja traktora?

Lani je prodano 84 tisuće traktora u južnoj, a 165 tisuća u cijeloj Europi. Značajno povećanje prodaje traktora zabilježeno je na Balkanu. Kako stoji Hrvatska?

Foto: Martina Pavlović
  • 5.398
  • 298
  • 0

Svi oni koji prate trendove u agro mehanizaciji znaju da su najvažnije lokacije na kojima se predstavljaju najmoderniji poljoprivredni strojevi - njemački Hannover, te talijanska Bologna i Bari.

U Bariju se od 4. do 8. listopada 2023. održava sajam Agrilevante, na koji su se zaputili i neki domaći prodavatelji mehanizacije u potrazi za novim poslovima. Talijanska agencija za trgovinu ICE u suradnji s udrugom talijanskih proizvođača poljoprivredne mehanizacije FederUnacoma, redovito organizira posjete povezujući tako hrvatske i talijanske tvrtke, distributere i proizvođače.

U četiri dana sajma predstavlja se više od osam tisuća modela opreme i mehanizacije, s 350 izlagača iz 20 zemalja. Sedmo izdanje Agrilevantea predstavlja oko 40 tematskih događaja, demonstracija, seminara, radionica, treninga, a najboljim strojevima i alatima za preciznu poljoprivredu, tamo se dodjeljuju nagrade.

Lani u Europi prodano 165 tisuća traktora

Uoči otvaranja izložbe u Bariju, izneseni su najnoviji podaci o prodaji poljoprivredne mehanizacije u svijetu.

Prema podacima udruge FederUnacom, u prvih osam mjeseci ove godine prodaja traktora u Italiji je pala za 10 posto, u usporedbi s lanjskom godinom. To je pad značajniji od europskog prosjeka koji je na razini od tri posto.

Izneseni su podaci o prodaji poljoprivredne mehanizacije (Foto: FederUnacoma)

"Osim ekonomske nesigurnosti i rastućih cijena, na talijansko tržište mehanizacije značajno je utjecalo smanjenje potpora za kupnju poljoprivredne mehanizacije kroz Program ruralnog razvoja", kazala je predsjednica FederUnacoma, Mariateresa Maschio.

U zemljama južne Europe, poput Španjolske, Francuske, Grčke i Italije, prodaja traktora je bila na značajnom nivou proteklih godina. Broj prodanih u tom dijelu EU je jednak polovici cijelog kontinentalnog tržišta. Naime, 91 tisuća prodana je u mediteranskom dijelu u 2021. u odnosu na cijelu Europu gdje ih je prodano 176 tisuća. Lani je prodano 84 tisuće traktora u južnoj, a 165 tisuća u cijeloj Europi.

U Hrvatskoj rast prodaje za 29 posto

Značajno povećanje prodaje zabilježeno je i na Balkanu. U prvoj polovici 2023. godine prodaja u Bosni i Hercegovini prešla je 700 traktora, s rastom od 59 posto, u usporedbi s lanjskom godinom. U Hrvatskoj ih je prodano više od 600 u prvih šest mjeseci, s rastom od 29 posto u odnosu na 2022. U Srbiji i Crnoj Gori ukupno je prodano 1.250, što je povećanje od devet posto.

Među afričkim zemljama gdje se sva domaća potreba pokriva uvozom, izdvaja se Maroko s rastom uvoza od 24 posto u 2022. godini, te Tunis gdje je kupnja uvozne mašinerije rasla za 30 posto.

Prodaja traktora u Hrvatskoj rasla 29 posto

Na srednjem Istoku, u Iranu uvoz je rastao za 78 posto u 2022. godini, a u Izraelu 12,4 posto.

"U budućnosti će tržište poljoprivredne mehanizacije rasti diljem mediteranske regije, jer Europska unija želi napredni model poljoprivrede koja traži radikalnu zamjenu traktorske flote, pogotovo stoga što je u balkanskom pojasu i u Dunavskoj regiji cilj dosegnuti iste standarde kao u ostalim EU članicama", rekla je Maschio, na press konferenciji.

U ovom kontekstu Agrilevante igra stratešku ulogu, jer nudi tehnologiju nove generacije prilagođenu mediteranskoj poljoprivredi. Tamo se analiziraju  izazovi poput demografskog rasta, klimatskih promjena i masovne urbanizacije koja odvlači ljudsku snagu i obradivo zemljište, dalje od poljoprivrede.


Tagovi

Prodaja traktora Poljoprivredna mehanizacija FederUnacom Mariateresa Maschio ICE Zagreb Agrilevante


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje