Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Degradacija tla
  • 09.07.2023. 18:00

Gdje nestane 10 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta svake godine?

Procesi degradacije se odvijaju brzo, a formiranje plodnog tla traje dugo. Gradovi gutaju hektare.

Foto: Maja Celing Celić
  • 2.516
  • 157
  • 0

Poljoprivredno zemljište širom svijeta je u opasnosti od nestanka. Stručnjaci upozoravaju na njegov gubitak u sljedećih 30 godina, piše Agrarheute. Nestanak plodnosti će značiti problem da se prehrani stanovništvo, upozoravaju FAO, znanstvenici i ekolozi. 

Veliki je značaj poljoprivrede u tome, zbog čega je neophodno odgovorno postupati s ovim glavnim resursom kojega imamo.

FAO je do ove procjene došao konceptom praćenja površinskog sloja. Navode da se resurs može maksimalno iskoristiti do određene točke, vrhunca. Nakon toga neminovno i brzo dolazi do pada i nestanka.

Neophodna obnova 

Proces formiranja plodnog tla traje veoma dugo. Za 1 cm potrebno je između 100 i 300 godina. Istovremeno, procesi erozije i degradacije se odvijaju mnogo brže. Salinizacija, unošenje mikroplastike i otrova, nedostatak vlage, erozija vjetrom, biodegradacija se usporedno odvijaju.

Stiže prvi zakon EU o kvaliteti tla: Što čeka države članice?

Istraživanja pokazuju da svake godine nestane 10 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta. Ono globalno obuhvaća 4,7 milijardi hektara u 2020. godini, od čega su 1,6 mlrd. ha bile obradive površine, a 3,2 mlrd. ha služile su kao pašnjak. 

Sve više gradskih područja

Povećava se broj stanovnika, gradovi rastu i zauzimaju sve veću površinu. U Africi 36 posto zemljišta će do kraja stoljeća biti pogođeno erozijom, dok je svjetski prosjek samo 14 posto. Ljudska populacija raste kao i pritisak da se toliki broj ljudi prehrani. Problem je što ih je najviše u gradovima. Očekuje se da će do 2030. godine više od 150 milijuna hektara zauzeti gradska područja.

Sve je manji nivo podzemnih voda, a nedostatak padalina pogoršava problem. Istraživači sa Sveučilišta u Oksfordu su proučavali koliko je godina potrebno da erodira 30 cm gornjeg sloja. Podaci, zasnovani na globalnoj procjeni od 4.285 procjena erozije iz 38 zemalja, pokazuju da 16 posto zemljišta ima procijenjeni životni vijek manji od 100 godina, 50 posto ima životni vijek duži od 1.000 godina, a 33 posto više od 5.000 godina.

Tko će biti kriv?

Tehnike očuvanja ovog resursa su već u upotrebi. Uključeni su poljoprivrednici koji obavljaju poslove od sjetve pokrovnih usjeva kako bi se smanjilo isparavanje i erozija do ekonomične upotrebe zaštitnih usjeva.

Kojih je 6 koraka do plodnog tla?

Zemlja pati zbog našeg načina života. Znanstvenici s Massachusetts Institute of Technology su još 1972. godine izračunali da će se društvo urušiti 2040. godine, ali poljoprivrednici neće biti krivi.


Tagovi

Zemljište Erozija Očuvanje zemljišta Degradacija Poljoprivreno zemljište Plodno tlo Očuvanje tla Nestanak tla


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]