Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 04.12.2023. 18:00

Gdje se u EU proizvodi najviše žitarica, a gdje mlijeka?

Samo ova dva proizvoda doprinose nešto manje od 30 posto vrijednosti ukupne poljoprivredne proizvodnje u EU

Foto: Depositphotos/Sodel_Vladyslav
  • 547
  • 41
  • 0

Ključni poljoprivredni proizvodi u Europskoj uniji su žitarice i mlijeko. Prema Europskom uredu za statistiku Eurostatu vrijednost ukupne proizvodnje žitarica u EU iznosila je 64,4 milijarde eura u 2021., a mlijeka 58 milijardi eura.

Samo ova dva proizvoda doprinose nešto manje od 30 posto vrijednosti ukupne poljoprivredne proizvodnje.

Najviše žitarica u Castilla y León

Regija EU koja je proizvela žitarice s najvećom vrijednošću u 2021. bila je Castilla y Leon u Španjolskoj s vrijednošću 2,3 milijarde eura. Slijedi je francuska regija Centre-Val de Loire s 2,2 milijarde eura.

Svoje mjesto među osam regija koje su proizvele preko milijardu eura u 2021. su četiri iz Francuske (Champagne-Ardenne, Pays-de-la-Loire, Picardie i Poitou-Charentes), dvije iz Rumunjske (Sud-Est i Sud – Muntenia), jedna u Litvi (Vidurio ir vakaru Lietuvos regionas) i jedna u Španjolskoj (Aragón).

Poljoprivreda u pojedinim područjima bila je posebno orijentirana na žitarice, iako ona nisu najveća u proizvodnji usjeva te vrste. Vrijednost je iznosila najmanje 40 posto od vrijednosti ukupne poljoprivredne proizvodnje u četiri regije. Tri su iz Bugarske: Severozapaden sa 53,7 posto, Severen Tsentralen 47,6 i Severoiztochen sa 44,5 posto. Jedna je u Francuskoj, Île de France sa 42,8 posto.

Udio vrijednosti žitarica u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji se u 17 regija kretao između 30 i 40 posto. Većinom su na istoku EU, u Bugarskoj jedna, kao i u Litvi, po dvije u Rumunjskoj i Slovačkoj, tri u Češkoj, četiri u Mađarskoj. 

Najviše mlijeka proizvela Južna Irska

Najveću vrijednost mlijeka u 2021. od 2,4 milijarde eura proizvela je Južna Irska. Slijede je Bretanja u Francuskoj s dvije milijarde eura i Lombardija u Italiji s 1,8 milijardi eura. Pet regija je proizvelo mlijeko u vrijednosti od najmanje jedne milijarde eura: Pays-de-la-Loire i Basse-Normandie u Francuskoj, Weser-Ems i Schleswig-Holstein u Njemačkoj i Galicija u Španjolskoj.

Mljekarstvo i proizvodnja mlijeka bili su ključni agrarni sektor u regijama koje ujedno nisu najveći proizvođači. U njih osam je udio vrijednosti proizvodnje mlijeka iznosio najmanje 40 posto vrijednosti ukupne poljoprivredne proizvodnje u 2021. To su prije svega Friesland u Nizozemskoj sa 47,3 posto, Região Autónoma dos Açores u Portugalu sa 46 te Franche- Comté u Francuskoj sa 45,6 posto. Slijede ih: Južna regija u Irskoj sa 43,5 posto, Salzburg i Vorarlberg u Austriji sa po 43,5 posto, Pohjois-ja Itä-Suomi u Finskoj sa 42,7 i Kantabrija u Španjolskoj 41,3 posto.

U šest regija iz Njemačke, tri iz Nizozemske, dvije iz Švedske i po jedna iz Austrije, Španjolske i Francuske je taj udio iznosio između  30 i 40 posto vrijednosti ukupne poljoprivredne proizvodnje.


Tagovi

Eurostat Proizvodnja žitarica Proizvodnja mlijeka Žitarice Mlijeko Statistički podaci Žitarice u EU Mlijeko u EU


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.